Почетна > Бизнис
Бизнис

Грчки фармери: козја куга неће зауставити производњу фете

Козја куга неће зауставити производњу сира фета, саопштили су данас грчки пољопривредници, док произвођачи истичу да имају довољно млека упркос томе што су хиљаде животиња убијене због овог сточног вируса.
Фото: Pixabay/PDPhotos

Фармери су негирали да ће епидемија козје и овчије куге озбиљно погодити производњу фете, преноси Гардијан.

Високи званичник удружења сточара, Христос Цопанос, рекао је да је до сада убијено око 9.000 грла због епидемије, али да Грчка има 14 милиона коза и оваца, више него било која земља ЕУ.

Он је додао да ће ове године бити произведено 120.000 тона фете, као и да има довољно млека јер су власти брзо реаговале на ову ситуацију.

Козја куга у Грчкој откривена је прошлог месеца, а влада је увела привремену забрану кретања или клања оваца и коза. Кугом су погођене 22 фарме, углавном у централној Грчкој, преноси Ројтерс.

Вирус не инфицира људе, али је веома заразан међу козама и овцама и може убити до 70 одсто заражених животиња.  Када се открије случај куге, неопходно је убити све животиње на фарми, која је потом дезинфикује, а власти тестирају животиње у оближњим областима на болест, у складу са протоколима

Грчке власти су појачале мере контроле након појаве епидемије, а до сада је тестирано 200.000 грла. ППР је први пут детектован у Обали Слоноваче 1942. године и од тада се проширио у друге афричке земље, као и у Азији и Европи.

Агенција Уједињених нација за храну и пољопривреду процењује да болест доводи до губитака до 2,1 милијарде долара на глобалном нивоу сваке године, преноси Танјуг.

Janaf odbacio tvrđe Sijarta: Nismo dizali naknadu MOL-u tri godine

Преузмите андроид апликацију.