Једење кључне хране може „репрограмирати“ ваша црева да бисте били здравији и смањили ризик од болести.
Много влакана је раније било повезано са мањим ризиком од срчаних болести, можданог удара, дијабетеса типа 2 и рака црева. Да не помињемо, храна богата влакнима може вам помоћи да редовније идете у тоалет и да будете сити дуже.
Недавна истраживања су чак повезала дневни додатак влакнима са побољшаном функцијом мозга и мањим ризиком од Алцхајмерове болести.
Научници са Националног института за храну ДТУ и Универзитета у Копенхагену кажу да су дошли до сржи зашто влакна могу бити тако корисна за наше здравље.
У срцу овог процеса је есенцијална амино киселина звана триптофан, која се налази у храни као што су ћуретина, сир и јаја. Када доспе у наша црева, бактерије претварају триптофан у разна једињења.
Ове бактерије се утркују да искористе аминокиселину, претварајући је у супстанце које могу бити штетне или корисне за наше здравље.
Једно истраживање показало је да конзумирање пуно влакана може помоћи цревним бактеријама да претворе триптофан у здраве супстанце.
Међутим, ако не једемо влакна, наше цревне бактерије могу да претворе триптофан у штетна једињења.
Ови резултати наглашавају да наше прехрамбене навике значајно утичу на понашање цревних бактерија, стварајући деликатну равнотежу између активности које промовишу здравље и болести.
Kako da omekšate jako zamrznut sladoled: Tri brza trika za sladokusce
Преузмите андроид апликацију.