Почетна > Нови Сад

Актуелно Нови Сад

У Музеју Војводине – Дрес хероја “ПЛАВЕ ЧЕТЕ”,боксерске рукавице Качара и олимпијска бакља из контроверзне 1936.

Једна од изложби која је привукла пажњу љубитеља спорта и уметности, под називом “У сусрет Олимпијским играма”, отворена је у Музеју Војводине.
Фото: НСУживо/Павле Пејић

Изложба обухвата период од обнављања игара 1896. године, па све до 2004. године. Обиље личних предмета наших прослављених олимпијаца пажљиво су изложене у музеју, иако један предмет привлачи посебну пажњу.

Ради се о олимпијској бакљи из 1936. године, која је прошла и кроз Београд и кроз Нови Сад, све до Берлина, где су исте године одржане контроверзне игре.

Ова Олимпијада била је један од шамара Адолфу Хитлеру и нацистима, који су се већ годинама пре одржавања трудили да својој нацији и свету покажу да су “виша раса”. Џеси Овенс, Афроамериканац, освојио је те године чак четири злата, док је на лицу Хитлера киптио бес.

Иако је требало да му додели медаље, Хитлер је напустио стадион, јер је Овенс био друге боје коже. Те године, Југославију је представљало чак 86 спортиста, а само једну медаљу, сребрну, донео је Словенац, гимнастичар Леон Штукељ.

Изложене су и рукавице Тадије Качара, који се такмичио на Олимпијским играма у Монтреалу, одржаним 1976. године. Качар је тада освојио друго место. С исте Олимпијаде, у музеју је и плакета Олимпијског комитета Либије.

Фото: НСУживо/Павле Пејић

Један од најстаријих предмета је реплика бронзане медаље са Летњих Олимпијских игара у Амстердаму 1928. године, док су најмлађи предмети златна медаља и потписан дрес Васе Мијића, освојена у одбојци у Сиднеју 2000. Новосађанин Мијић је био део “плаве чете”, на позицији либера.

На златно постоље изашао је са својим саиграчима Герићем, браћом Грбић, Мештером, Бошканом и осталима.

Копачке Тозе Веселиновића, фудбалера “Војводине”, “Партизана”, “Сампдорије” и репрезентативца Југославије, изложене су у музеју, а чуване су од ОИ 1956. године у Мелбурну. Веселиновић је постигао четири гола.

Обиласком ове поставке, док трају игре у Паризу, можете разгледати и плакате за игре у Мексику, Москви, Риму, Минхену и фотографије из личне архиве наших олимпијаца.

За децу је улаз бесплатан, док је за старије 250 динара. Врата поставке отворена су до 1. септембра.

Фото: НСУживо/Павле Пејић
Фото: НСУживо/Павле Пејић
Фото: НСУживо/Павле Пејић
Фото: НСУживо/Павле Пејић

Šesti Urbani buvljak, posvećen školarcima 

Преузмите андроид апликацију.