Исхрана богата воћем и поврћем лети може да допринесе заштити коже од сунца.
Британски научници су недавно у свом истраживању доказали да особе чија се исхрана базира на воћу и поврћу имају и здравију и сјајнију кожу. Тај учинак приписује се првенствено каротеноидима, црвенкасто-наранџастим пигментима, чији је најпознатији извор шаргарепа, али и кајсије, диња, зелено лиснато поврће, бундева и брескве.
Каротеноиди играју важну улогу и у заштити коже од фотооксидације изазване ултравиолетним зрачењем сунца. Иако је, због витамина И минерала, шаргарепу добро јести сирову, кување повећава апсорпцију каротеноида у организму, као и додатак уља, јер су каротеноиди растворљиви у мастима.
За заштиту очију од сунца посебно се истичу каротеноиди лутеин и зеаксантин из зеленог лиснатог поврћа, као што су спанаћ и блитва, али и из кукуруза, истичу стручњаци.
Због високе концентрације активних фитохемикалија глукозинолата, који се у телу метаболишу у моћна антикарциногена једињења, нутриционисти, такође, препоручују броколи, прокељ, карфиол и купус.
Глукозинолати су делотворна једињења и кад је у питању кожа. Истраживање на мишевима је показало да клице броколија могу да заштите кожу од штетног УВ зрачења и тиме смање ризик од појаве карцинома коже.
Високо на попису корисних намирница налази се и бобичасто воће због повољног учинка на здравље коже. Оно садржи витамине Ц и А, као и минерале гвожђе, калијум, влакна, фолну киселину и обиље фитохемикалија које делују антиоксидативно.
Црвено воће, на пример, садржи елагичну киселину која смањује разградњу односно пропадање колагена, што је примарни процес током старења коже.
Преузмите андроид апликацију.