Почетна > Нови Сад > Актуелно

Актуелно Нови Сад

Симболика је јака- витезови на Петроварадинској тврђави: Ево шта очекује посетиоце на првом “Српском средњевековном сабору” 10. августа

Утицаји различитих филмова, серија и књига, вратили су витештво на велика врата у Србији. Српска историја броји витезове о којима се и данас прича и који су саставни део фолклора- од Бановић Страхиње, Милоша Обилића, Лазара Хребељановића до Марка Краљевића. Један турнир, који ће спојити прошлост и садашњост, стару и нову Србију, обнављање традиције, заказан је за 10. август на симболичном месту- Петроварадинској тврђави.
Фото: Удружење „Црвени гавранови“

Немања Бановић, организатор фестивала “Српски средњевековни сабор”, рекао је за наш портал да се на фестивалу очекују многобројни програми за најмлађе, као и за старију публику, попут витешког турнира, приказа живота средњег века у Србији и приближавање таквог начина живота и ове дисциплине. Како наш саговорник наводи, очекују се и гости из Хрватске, Мађарске.

-Витештво се разликује до поднебља до поднебља, првенствено у изради оклопа, изради оружја. Оно што је делило средњевековну Србију од осталих земаља јесте што је била на раскрсници путева између Истока и Запада, тако да смо многе ствари комбиновали и стварали врло импозантну војску. Гледамо да ово приближимо младима као једну дисциплину и спорт, да их учимо о традицији и култури средњег века на забаван начин- навео је Бановић.

Фото: Удружење „Црвени гавранови“

Овај млади витез наглашава да је његова љубав према мачевању настала када је био дете, али да тада нису постојала дешавања у којима би могао да се истакне. Са својом групом пријатеља почео је да се бави овом дисциплином аматерски и касније развија своје удружење за очување средњевековне традиције заната и културног наслеђа “Црвени гавранови”.

-За фестивал је велико интересовање и очекују се учесници из целе Србије- од Грачанице, Кладова, Београда и целе Војводине. Садржај је прилагођен и најмлађима, па смо спремили стреличарство за децу, мачевање са витезом, креативне радионице попут оне на којима могу да израде свој штит и осликају га како желе, а који победник добија на поклон.

Заинтересовани могу да наставе да се баве овом дисциплином у склопу удружења, које има четири главне секције- средњевековно мачевање, традиционално стреличарство, мачевање са сабљом и плес са ватром.
Фото: Удружење „Црвени гавранови“

–Жене су једни од најопаснијих бораца код нас. Све радионице су отворене и за њих. Приметили смо да имамо доста јаких и добрих такмичарки, које су срчане што се тога тиче- закључио је наш саговорник и све позвао на предстојећи сабор 10. августа.

Сабор је подржао Град Нови Сад, а коорганизатор је портал Градске инфо.

Novosadski festivali koje morate posetiti u narednih mesec dana

Преузмите андроид апликацију.