Почетна > Србија
Бизнис Србија

Јовановић: На територији Тополе се не врше истраживања руда литијума или никла

Председник Скупштине општине Топола Драган Јовановић демантовао је данас гласине да се на територији те општини врше истраживања или ископавања литијума, никла или неке треће руде.
Wikimedia Commons/Hugo161072

Он је на конференцији за медије, на којој је председник те општине Владимир Радојковић поднео неопозиву оставку, подсетио да је поводом гласина о ископавању у понедељак саопштењем реаговало и Министарство рударства и енергетике.

Јовановић је нагласио да је Скупштина општине Топола раније донела одлуку о забрани истраживање или ископавање руда никла и литијума.

„И када бисмо то хтели, ми у овом тренутку без промене свих наших званичних аката то не бисмо могли да дозволимо“, рекао је Јовановић.

Он је упозорио грађане да не наседају на медијске спинове и приче о ископавању тих руда у општини Топола.

Министарство рударства и енергетике, саопштило је јуче, поводом ширења неистинитих информација и погрешног тумачења званичних података, да је на територији Аранђеловца, Тополе, Раче, Кнића и Крагујевца активно укупно и само шест истражних поља, на којима се истражују мермер, гипс, техничко грађевински камен, а не критичне минералне сировине, у које спада литијум.

Број истражних поља у овим локалним самоуправама је чак десет пута мањи од броја које погрешно наводе поједини такозвани активисти који су заказали протесте против ископавања литијума у овим општинама, саопштило је Министарство.

На територији Аранђеловца и Тополе истражују се минералне сировине као што су мермер и мермерисан кречњак, који се користе пре свега као техничко или архитектонско грађевински камен, затим керамичка глина, гранитмонцонит, гипс и анхидрид, док на територији Раче и Крагујевца нема активних истражних поља.

Ristić i Štefanek potpisali sporazum o saradnji u oblasti bezbednosti i zaštite dece

Преузмите андроид апликацију.