Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

Француско – српско пријатељство на новосадски начин

O коренима, историји и развоју француско – српског пријатељства написане су многе књиге. О његовој јачини данас ипак најбоље сведочи скорашња посета нашег председника Француској, и председнику Макрону. Слика која је обишла свет јесте дочек који се ретко виђа у државничким посетама, али и још битније, стратешки важни разговори и договори који су склопљени за нашу привреду, али и друге сфере друштвеног живота.
Фото: Танјуг/Sarah Meyssonnier/Pool via AP

Билатерални односи наше земље са Француском успостављени су пре 185 година. Током дуге дипломатске историје, један од кључних момената сарадње био је свакако период Првог светског рата. Тада је Француска пружила руку пријатељства нашој земљи, слањем санитарне мисије током епидемије тифуса, али и заједничком борбом на Солунском фронту.

Односи двеју земаља имали су и своја захлађења, али и прекиде и обнављања.

Прекретницу у модерној историји представља јул 2019. године, када је реализована прва посета једног француског председника Србији, после 18 година. Том приликом Београд и нашег председника Александра Вучића посетио је председник Републике Француске Емануел Макрон.

Посета француског председника представљала је велики допринос интензивирању и унапређењу бројних сегемената билатералне сарадње двеју земаља. Том приликом потписано је и 25 споразума у областима културе, просвете, јавне управе, енергетике, спорта, безбедности и наменске индустрије, а усвојена је и Заједничка изјава два председника.

Сарадња Србије и Француске има и своје економске користи. Данас у Србији послује преко 100 француских компанија, које запошљавају преко 12 000 радника, и то претежно у области индустрије. У Француској тренутно живи преко 100.000 Срба.

Након сусрета два председника те 2019. године, историјски блиски односи двеју земаља продубљени су склапањем конкретних споразума и на нивоу локалних самоуправа. Тако је Нови Сад исте године склопио пријатељство са чак три француска града: Енгијен ле Бен, Сен Лу ла Форе и Таверњи.

Енгијен ле Бен, Сен Лу ла Форе, Таверњи и Нови Сад

Француски градови побратими налазе се у Департману Вал д’ Оаз, са којим је сарадњу успоставила Аутономна покрајина Војводина. Вал д’ Оаз или „Долина Оазе“ представља један од најразвијенијих департмана у Француској, који се налази у северном делу те земље, надомак главног града.

Због непосредне близине Париза, ова места неретко представљају идеално место за бег Парижанима из градске гужве, ради уживања у готово очуваним природним лепотама. Такође, и бројни туристи приликом посете главном граду неретко свој смештај бирају управо у овим местима, из истих разлога.

Сва три француска града су и по величини, и по броју становника, значајно мањи од Новог Сада. Чак ни укупан број становника ове три општине не прелази бројку од 50.000.

Енгијен ле Бен (фр. Enghien-les-Bains) налази се најближе главном граду Француске, на удаљености од свега 11 км северно од Париза. Представља мању општину, која је изузетно лепо уређена. Енгијен се може похвалити чињенцом да је на највећем делу територије очувао архитектуру из времена своје градње.

Фото: Енгијен ле Бен: Wikimedia Commons/Tab59

Симбол овог места је истоимено језеро око којег се ова општина простире, и које осим изузетне лепоте представља  и заштићено природно подручје. Језеро представља центар овог места, покрај којег се шета, пеца, али и такмичи у воденим спортовима.

Фото: Енгијен ле Бен: Wikimedia Commons/Clicsouris

Други град побратим, Таверњи (фр. Taverny), налази се 20км северно од Париза. У периоду од 1806. године, Таверњи и Сен Лу ла Форе били су скоро читав један век један град, да би се 1905. године раздвојили и до данашњих дана наставили самостално постојање.

Таверњи је познат по производњи вина, једном од главних извозних производа и „симбола“ Француске. Ово место поседује јавне, општинске винограде, који се простиру на површини од преко 2600м2. Њих одржавају општински баштовани и виноградари. Занимљив податак је да у свакој берби грожђа учествују и мештани Таверњија, који на тај начин доприносе и развоју своје општине.

Фото: Pexels/mali maeder

Природу која окружује Таверњи чине у најавећој мери шумолики предели готово нетакнуте природе, који пресецају уређене стазе за шетање, због чега је познат Парижанима и као место за планинарење.

Фото: Таверњи: Wikimedia Commons/GFreihalter

Таверњи поседује и сопствену цркву Нотр-Дам, која је саграђена још у 13. веку.

Трећи француски град побратим је Сен Лу ла Форе (фр. Saint-Leu-la-Forêt), општина која се налази 15км северно од Париза. Настала је у 14. веку, као насеље дрвосеча.

Почетком 19. века, Сен Лу је био пребивалиште Луја Бонапарте, рођеног брата Наполеона I. Тада отпочиње и градња железнице у овом крају, са којом је повезан и просперитет овог места, као и повезовањем са Градом светлости.

Фото: Сен Лу ла Форе: Wikimedia Commons/Clicsouris

Наш град успоставио је сарадњу са Енгијен ле Бен, Сен Лу ла Форе и Таверњи у областима економије, привреде, културе, образовања, екологије, социјалне политике, као и у областима информационих технологија, туризма и спорта.  

У области привреде, сарадња градова фокусирана је на подршку локалним компанијама и успостављању билатералне сарадње, развоју малих и средњих предузећа, заједничким улагањима, организовању сајмова, презентација и семинара. Тежња је да се односи развијају и на нивоу привредних комора, али и у области туризма. Као примери успешно реализовних француских инвестиција у нашој земљи, у Новом Саду и његовој околини, свакако су пословање банке „Crédit Agricole“, компаније „Lafarge“ и „Schneider Electric DMS“.

Како је Нови Сад значајан универзитетски центар наше земље, сарадња у области образовања, и то на нивоу универзитета, узајамни је интерес градова побратима. Разменом искустава, али и професора и студената, као и заједничким учешћем у европским пројектима и програмима, допринеће се развоју образовања у обе земље.

Искуства и знања која су Новосађани стекли кроз организацију Европске престонице културе 2021. године драгоцена су и нашим француским братским градовима. Због тога је сарадња братских градова успостављена и у области културе.

У септембру прошле године, у оквиру културне сарадње, ученици Музичке школе „Исидор Бајић“ одржали су концерт у Таверњију, који је представљао део Филмског фестивала који се одржава у том француском граду побратиму. Том приликом група од 45 новосадских ђака и професора имала је прилику да дође у Француску, посети Таверњи али и оближњи Париз. Кроз овакву посету, новосадски ђаци упознали су се са својим вршњацима, и стекли драгоцена како музичка, тако и животна искуства.

Фото: Град Нови Сад

У приближавању француског и српског народа значајну улогу има и Француски институт у Србији. Захваљујући пројекту уређења Креативног дистрикта у Новом Саду, нови простор у оквиру Креактивног дистрикта добио је и Француски институт. Простор се користи за школу француског језика, за изложбени простор, читаоницу и библиотеку. Кроз бројне активности, овај институт промовише француску културу, језик и науку, али и приближава Новосађанима Француску.

Француско – српско пријатељство свакако је добило нову димензију братимљењем Новог Сада са општинама надомак Париза. Конкретна сарадња, у областима од обостраног интереса градова, доприноси само још тешњој сарадњи два народа и две државе. Кроз овакву сарадњу гради се будућност француско-српских односа, али истовремено чувају и негују вредности за које су се наши народи заједнички борили.

Novi Sad – grad bicikala, pogledajte kada je izgrađena prva biciklistička staza u gradu i osnovan prvi biciklistički klub?

 

Преузмите андроид апликацију.