Почетна > Нови Сад

Нови Сад Новосадске приче

„Мода или потреба? Сунчане наочаре као баријера против УВ зрака“

С првим јачим летњим зрацима пуно се прича о зштити коже и спф заштити против сунца, а не баш толико о заштити очију које је веровали или не потребно штитити током целе године, не само лети.
Фото: Градске инфо

Када се одлучимо на куповину нових наочара за сунце обично помислимо како нам је за такву куповину потребна позамашна количина новца, али да ли је то баш тако?

Свакако прва ставка на коју треба да обратимо пажњу је поуздана оптичарска радња која нам може пружити прави савет.

Првенствено је потребно да корисници своје нове сунчане наочаре, купе у радњама које се баве оптиком, а не са непоузданих сајтова или препродаваца познатих као „шанери“.
Фото: Unsplash/Tamara Bellis

„Све оптике су дужне да држе оригинале јер пре свега издају сертификате, одређена упутства за одржавање и коришћење које гарантују квалитет и оригиналност производа, јер су у уговорној обавези са фабрикама и дистрибутерима за све брендове изложене у радњи“, каже Дејан Поповић, медицински физичар и оптометриста оптике „Yason“

У разговору смо сазнали да увек морамо обратити пажњу на ознаке и бројеве исписане на наочарама, јер ако нам ти подаци излазе на званичном сајту одређеног бренда, онда је то знак да смо на сигурном путу.

Како да знамо да ли је у питању нека превара?
Фото: Градске инфо

„Све сунчане наочаре без обзира на назначен број имају УВ заштиту. Слова који се налазе испред те ознаке могу бити Н (нормалан), П (поларизован), или Ф (фотохроматски), која означавају ниво затамљености, а нивио затамљености је индивидуална ствар“, каже Дејан.

Многим људима најважнију ставку при куповини наочара коју треба уважити представља естетика, међутим, оптичари су ту да подсете на колорит, функционалност и квалитет стакала наочара.

У разговору смо сазнали да уколико имате малу диоптрију, оптичари вам препоручују стакла браон боје, ако имате светле очи, потребна су вам стакла тамних нијанси плаве, зелене или сиве, односно наочаре са већим степеном затамљености.
Фото: Unsplash/Katarzyna Kos

Број исписан на раму наочара поређан по јачини од 0 до 4 означава вредност светлосне пропустљивости, тај четврти степен затамљености је свакако непотребан за градске услове у односу на јаке светлосне зраке у условима пустиње.

Оно на шта треба обратити пажњу и на шта нас „Yason“ радња подсећа, да је током целе године УВ зрачење високо.

„Већина људи сунчане наочаре везује за лето, међутим сунчане наочаре је потребно носити током целе године. Без обзира на спољашње услове, а поготово кад је напољу снежни покривач, он појачава рефлексију светлости и изазива додатно бљештавило“, за Градске инфо говорио је Дејан Поповић, оптометриста.

Biser novosadske arhitekture koji pleni svojim izgledom u neogotičkom stilu gradnje (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.