Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Удар на џеп: Због овога ваш аутомобил троши више горива

Информације које ће вам уштедети новац.
Фото: Pexels/Pixabay

Цене горива непрестано расту, па је зато добро знати сваки могући трик који вам може помоћи да уштедите новац.

Да би били успешни у тој мисији штедње, потребно је да утврдите шта вам троши највише горива. Да ли је то стил вожње, неисправност на возилу или неадекватно одржавање возила?

Посаветујте се са професионалцем

Постоји низ фактора који могу изазвати повећану потрошњу горива, а било би добро да се консултујете са сервисом о проблемима који могу настати на возилу.

Пре озбиљније анализе насталих проблема, треба проверити да ли су сви сервисни радови редовно обављени, јер и нередовно одржавање може утицати на потрошњу горива, па је препоручљиво променити: моторно уље и филтер уља, филтер ваздуха мотора, филтер горива, свећице или неисправни грејачи мотора код дизел мотора, уље за аутоматски мењач, постоје и друге неопходне радње које произвођач планира за ту марку и модел возила.

Услови који утичу на вожњу

До повећане потрошње горива може доћи и због услова вожње: стани крени вожња- попут градске вожње, кратке вожње до пет километара са временским кашњењем до следећег стартовања од 3 до 8 сати (увек хладан мотор) могу повећати потрошњу до 50 одсто од наведених података, тешки путеви- макадам и брда, лоша инфраструктура, хладније окружење у коме се возило налази, додатна маса- пуно возило путника и пртљага плус приколица, повећање отпора ваздуха током кретања возила због кровних носача са кутијама или бициклима – сви ови додаци ће повећати потрошњу горива.

Неадекватан стил вожње може највише да утиче на повећану потрошњу горива, а код новијих возила од помоћи су разне асистенције које сигнализирају када је идеално променити степен преноса у односу на брзину возила и број обртаја мотора.

Генерално, иконе за прелазак на вишу или нижу брзину појављују се на инструмент табли.

Еко вожња

Такође, код новијих генерација возила могуће је користити Еко дугме, након чега се осећа да мотор спорије убрзава и, у зависности од опреме, када се возило заустави, може самостално да угаси мотор стартовањем.

Наравно, ту је и еколошка вожња, којом можете сами, својим стилом вожње, утицати на потрошњу.

Отворена вожња и одлазак на дуго путовање и потрошња коју ћете остварити најбољи су показатељи да ли је са возилом све у реду.

Ако је потрошња у просеку са ранијим мерили, са возилом је све у реду. Ако не, повећава се вероватноћа проблема који морате да истражите.

Šta je mikro-varanje i da li žene to rade?

Преузмите андроид апликацију.

Ознаке