Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Поврће секу на листове, а ову храни никад не једу: Јапанке се не гоје и не треба им дијета јер поштују ових 6 правила

Кад бисмо сви примењивали њихов начин исхране изгледале бисмо младо и затегнуто.
Фото: Pexels/Mikhail Nilov

Јапанке су одувек спадале међу најлепше и најелегантније жене на свету. Са 30 изгледају као да имају 18, а са 40 као да имају 25. Главни фактор за њихов добар изглед и дуговечност је њихов начин исхране.

Богат јеловник

Заблуда је да Јапанци једу само суши. Напротив – њихов јеловник је много богатији и осим рибе садржи морске плодове и траве, поврће, соју, пиринач, воће, зелени чај…

Висококалорична јела, као и брза храна ретко се могу видети у њиховом тањиру. Приликом избора намирница важно им је да буду сезонске и свеже, зими једу месо, рибу, супе и топле напитке, док лети једу морске плодове, хладне супе, салате и рамен.

Поврће се увек сече на листове

Барење, гриловање, кување на пари, динстање са јако мало уља – тако се храна спрема у Јапану. Поврће се увек сече на листове тако да би се што мање термички обрађивало и задржало што више хранљивости. Природна лепота, боја и укус њима су на првом месту, зато су врло пажљиви са зачинима и труде се да ни у чему не претерају и оптерете стомак.

Једу полако

Конзумирање хране за Јапанке је читав ритуал. Оне једу полако, у малим залогајима и малим порцијама. Храна се ретко декорише јер се инсистира на природности изгледа, а скоро никад се у један тањир не стављају два различита јела, јер се то сматра недостатком укуса.

Пиринач увек

Пиринач је саставни део скоро сваког оброка у Јапану, а обично се спрема само са додатком соли и маслаца.

Разноврстан доручак

У Јапану је пракса за доручак таква да мора бити састављен од разноврсних намирница и више малих порција. Ту би требало да буде неколико јела, а обично су то риба, пиринач, омлет, мисо супа, соја и неко поврће. Уз, наравно, чај.

Без слаткиша и торти

Јапанци ретко једу десерт, а када то чине, ради се о малим количинама. Код њих нема бомбастичних колача и торти, а чак и сладолед праве од пиринча (моки). У питању су слаткиши са ниским нивоом шећера и нама на западу се вероватно не би ни свидели – осим што за ефекат имају савршено раван стомак.

Преузмите андроид апликацију.