Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Осам знакова слабог тренинга, ево зашто нема резултата

Уништавате се серијама бицепс прегиба, радите трбушњаке до изнемоглости, и радите пец дец машину док вам не приседне. Извуците ваш дневник јер ево 8 знакова да су ваши тренинзи слаби…
Фото: Pexels/leonardho

Тренинг је кључан за постизање физичке кондиције и одржавање здравља. Без обзира на то да ли се бавите лаганим вежбама код куће или интензивнијим програмом у теретани, редовно физичко активирање доприноси јачању мишића, побољшању кондиције и општем осећају добробити.

Важно је прилагодити тренинг својим способностима и циљевима како би се постигли оптимални резултати без ризика од повреда. Континуирано вежбање такође може побољшати ментално здравље, смањити стрес и повећати енергију, чинећи нас спремнијим за свакодневне изазове.

Без обзира на интензитет, сваки тренинг представља корак ка бољој физичкој и менталној форми, што га чини кључним елементом здравог начина живота.
Уколико у последње време нисте баш задовољни својим вежбањем, ово би могли бити разлози…

Нема прогресије

Ако се не трудите да повећате тежину, заборавите на целу причу и радите аеробиц. Прогресија је темељ мишићног раста. Ако се плашите да дижете тешко, ваш изглед се неће променити. Постоји на хиљаде људи у теретанама широм света који годинама дижу једне те исте килаже на бенч прессу. Почните да напредујете у оптерећењу или им се придружите.

Превелики волумен

Да, више није боље. Ако мислите да ће вам 30-40 серија по тренингу омогућити да изгледате као Арнолд, морате да се освестите и окренете реалности. Већина вежбача који природно тренирају, ће извући доста користи са 10-12 серија по тренингу, ако праве прогресију и користе основне вежбе. Тренинзи који трају дуже од 1 сат имају тенденцију да постану катаболични.

Не радите чучњеве

Нема доброг плана тренинга без чучњева. Једноставно нема! Не само да су фантастичан градитељ ногу, већ генерално стављају тело у анаболично стање. Честа грешка већине је да се претварају да избегавају чучњеве јер су они наводно лоши за колена. Ово је глупост. Доста више са екстензијама за ноге, набаците терет на леђа и почните да радите чучањ.

Превише изолације

Ако је ваш тренинг препун изолационих вежби, зато што вам заиста треба „веза између мозга и мишића“, могли би сте да се окренете и напустите теретану. ДИЈЕТА са изолационим вежбама је добра колико и да једете чоколадице цео дан. Тренинг би примарно требао да се састоји од тешких основних покрета, поготово за почетнике и средње искусне.

Напредне технике

Заборавите негативна понављања, суперсерије, гигантске серије, супер спора понављања, опадајуће серије итд. Ниједна од ових техника није битна ако не напредујете. Престаните да мислите да ће вас негативно понављање са 200кг на бенчу учинити јачим, или да ако држите тегове 10 секунди у горњем положају док радите латерално летење, имате икакве додатне користи. Вратите се основним стварима. Једноставно.

Не радите „мртво дизање“

Почните одмах. Шансе су да ако не радите чучањ, да не радите ни мртво дизање. Мртво дизање је краљ тешких вежби које ангажују целокупну мускулатуру. Серија овако тешке вежбе шаље сигнал за раст вашем мозгу. Ако вам не дају да радите мртво дизање у теретани, промените теретану!

Опсесија рукама

Ако се уништавате са 30 серија бицепс прегиба сваки трећи дан, то је сигуран знак зависности о рукама. Ако хоћете велике руке, морате да померате велике терете. Да ли сте видели некога ко подиже 300кг на мртвом дизању а да нема бицепс пун као аутомобилска гума. Да ли сте видели некога ко помера 200кг на бенч пресу и нема болесно јаке трицепсе? Убијати се са 50 серија за руке сваке недеље је погрешно.

Опсесија трбушњацима

Генерално гледано, тренинзи који стављају огроман акценат руке обично вуку са собом опсесију за трбушњацима. Нема ништа лоше у томе да струк изгледа лепо. Али ако проводите сат времена дневно радећи трбушњаке, радите погрешну ствар. Сјајни трбушњаци долазе примарно из дијете. Када сва та маст испод коже нестане, видеће своје трбушњаке, али они сигурно нису ту због рађења 20 серија за стомак. Пробајте тешке чучњеве и мртва дизања и процените колико ваши трбушњаци морају да раде.

Zahvaljujući ovom začinu nestaje salo sa stomaka

Преузмите андроид апликацију.