Почетна > Србија
Бизнис Србија

Чадеж: Слободна трговина са Египтом отвара нову етапу сарадње

Споразум о слободној трговини који је у Каиру потписан у присуству председника двеју држава, Александра Вучића и Абдел Фатах ал-Сисија, отвара нову етапу привредне сарадње Србије и Египта и омогућиће српским привредницима да профитабилније и конкурентније послују, не само на египатском, него и на тржишту читаве Африке, истакао је председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж.
Фото: Танјуг/Привредна комора Србије/Бобан Ристић

Како је саопштила ПКС, Чадеж је захвалио политичким лидерима, јер стварају услове да привреда успешније послује.

„Велике су ствари пред нама, велики уговори су сада могући, како у области пољопривредног, прехрамбеног сектора, тако и у области нових технологија, заједничких пројеката и инвестиција у грађевинарству, аутомобилској, хемијској, фармацеутској индустрији…“, нагласио је председник ПКС уочи Пословног форума у Каиру, који се одржава у оквиру дводневне посете државно привредне делегације Србије Египту.

Указао је да су компаније из Србије са египатским партнерима почеле да раде на заједничким пројектима и пре Споразума о слободној трговини, који је омогућио финализациију сарадње и конкретних послова.

„Већ у септембру очекује се отварање заједничке производње домаће компаније ‘Сигма’ и египатског партнера у области производње дезинфекционих средстава. Нишка ‘Неомедика’ такође креће до краја године са фабриком реагенаса за медицинске сврхе, а ‘Еликсир’ из Прахова ради на великом пројекту сарадње са египатским партнерима у области прераде фосфатне руде за потребе аутомобилске индустрије“, навео је Чадеж.

Подсетио је да Египат има споразуме о слободној трговини са готово свим земљама на афричком континенту, као и да захваљујући разрађеном логистичком хабу за читаву Африку, српским произвођачима неће бити скупо да са египатског тржишта извозе на читав афрички континент.

Председник ПКС током посете Египту, састао се и са председником Федерације египатских комора Ахмедом ел Вакилом, генералним секретаром Федерације египатских, афричких и медитеранских привредних комора Ала Езом и директором Ел Севеди групе за Европу, једном од највећих египатских компанија која послује у различитим областима, Абдел Азизијем ал Гамалом.

„Компанија Ел Севеди која је градила читав нови Каиро, заинтересована је за велике инвестиције у Србији и сарадњу са фирмама у области грађевинарства и производње ауто делова, што је важно да бисмо појачали капацитете и унапредили нашу индустрију“, рекао је Чадеж.

Извршни директор за финансије фирме Сигма Црвенка Александар Колић, истиче да су се потписивањем Споразума о слободној трговини Србије и Египта створили услови да финализују заједнички пројекат са партнером из Египта у области производње дезинфекционих средстава.

„Ради се о заједничкој компанији која треба да буде јоинт вентуре подухват, а отворила су нам се и врата за потенцијални извоз технологије за третман и дезинфекцију пијаће воде“, указао је Колић, наводећи да ће први извоз кренути у септембру.

Генерални директор Инмолд групе Слободан Јанковић истиче да та компанија која се углавном бави производњом опреме за производњу амбалаже за храну, послује на тржишту Египта од 2014. године, као и да већ годинама успешно раде у Тунису, Нигерији, јужној Африци…

Уочи Пословног форума Србија-Египат, на којем учествује око 50 компанија из Србије и око 60 египатских, одржан је и састанак представника ПКС са привредницима и представљене могућности пословања на египатском тржишту, а размењена су и искуства домаћих фирми које већ имају партнере у Африци…

Укупна спољнотрговинска размена Србије и Египта у 2023. години износила је 88,3 милиона долара, од чега је наш извоз био вредан 41,7, а увоз 46,6 милиона долара.

Srbija i Egipat potpisali Sporazum o slobodnoj trgovini, u prisustvu Vučića i Al Sisija

 

Преузмите андроид апликацију.