Почетна > Свет
Свет

Пезешкијан: Моја влада ће створити равнотежу у односима са свим земљама

Новоизабрани председник Ирана Масуд Пезешкијан изјавио је да ће његова влада створити „равнотежу у односима са свим земљама“ у складу са националним интересима и предусловима за мир, али је поручио Сједињеним Америчким Државама да његова земља „неће одговорити на притисак“.
Фото: Танјуг/AP Photo/Vahid Salemi

Пезешкијан је тексту у државном листу „Техеран тајмс“ под насловом „Моја порука новом свету“, оценио да су председнички избори у Ирану „показали изузетну стабилност“ и додао да ће испунити обећања која је дао током кампање, пренео је АП.

Он је истакао да ће његова администрација дати приоритет јачању односа са суседима и позвао арапске земље да искористе „све дипломатске полуге“ за постизање трајног прекида ватре у рату између Израела и Хамаса у Појасу Газе.

Пезешкијан је истакао односе које Иран има са Русијом и Кином које су, како је нагласио, доследно стајале уз Иран у тешким временима.

Навео је да је Москва „цењени стратешки савезник“ и да ће његова влада проширити билатералну сарадњу.

Он је, такође, изразио спремност да „подржи иницијативе које имају за циљ“ постизање мира између Русије и Украјине.

Пезешкијан је рекао и да се радује унапређењу сарадње са Пекингом и поздравио га због посредовања у споразуму о нормализацији односа између Ирана и Саудијске Арабије након седам година дипломатских тензија.

Он је изјавио је да се нада побољшању односа са европским државама, иако их је оптужио да не испуњавају обавезу да ублаже последице америчких санкција.

„Упркос тим погрешним корацима, надам се укључивању у конструктиван дијалог са европским земљама како бисмо наше односе поставили на прави пут, засноване на принципима међусобног поштовања и равноправним основама“, додао је он.

Пезешкијан је кардиохирург чије је једино претходно искуство у влади била функција министра здравља пре око две деценије.

Смрт председника Ебрахима Раисија у паду хеликоптера довела је до расписивања превремених председничких избора.

Budanov: Bilo je pokušaja ubistva Putina, ali bili su bezuspešni

Преузмите андроид апликацију.