Почетна > Србија
Србија

Конкурс за специјалне јединице Војске Србије, ко су будући Грифони, Соколови и Орлови

Конкурс за пријем у специјалне јединице Војске Србије отворен је до 31. јула. У Панчеву је 72. бригада за специјалне операције ,једна од најелитнијих јединица Војске Србије за коју влада посебно интересовање.
Фото: Танјуг/Министарство одбране и Војска Србије

Да би неко постао њен припадник након конкурса мора проћи физичке и психичке тестове као и вишенедељну интензивну селективну обуку.

72 специјална бригада је елитна јединица Војске Србије са дугом традицијом противдиверзантских, антитерористичких, извиђачких активности а њени припадници у свакој прилици спремни су да изврше и најтеже задатке.

Тренутно је расписан конкурс за пријем нових чланова, могућност да се пријаве имају пунолетни младићи и девојке држављани Србије не старији од 30 година, који нису осуђивани и против њих се не води кривични поступак. Конкурс траје до 31. јула а након тога кандидати пролазе здравствену и психолошку процену и слективну обуку која траје симболично 72 дана.

„Прве три недеље реализоваће се основна војничка обука, после тога војничка заклетва. Након положене војничке заклетве реализује се обука у складу са програмом селективне обуке у трајању од 7 недеља. После тога иде евалуација, оцењивање и сви који су задовољили услове и положили програм могу да постану део овог елитног строја“, каже потпуковник Милан Сужуковић.

Они који су прошли селекцију долазе у јединицу, потписују уговор на 6 месеци и пролазе ватрену, тактичку, алпинистичку обуку, курсеве реалног аикидоа, топографије.

“Ради се анализа кадровских потенцијала кандидата и одређује се њихов даљи каријерни развој. Након тога они потписују следећи уговор на две и по године а почетна плата им је 220 хиљада динара и имају бенефицирани радни стаж 6 месеци на годину дана““, каже потпуковник Сужуковић.

„Долазим из света спорта и највише ме је привукло што овде имамо могућност да се бавимо различитим активностима као што су: пливање, кајакинг, борилачке вештине, трчање, екстремни спортови..Велика је част и привилегија бити у строју одабраних и служити нашем народу и отаџбини“, каже припадник 72. специјалне бригаде.

72. бригада за специјалне операције састоји се од 3 борбена батаљона:

„Грифони“ ,“Соколови“ и „Орлови“ који су на највишем нивоу оперативних способности, спремни да у сваком моменту одговоре на изазове, ризике и претње. А мото ове елитне јединице је : „Када други не могу и не смеју 72. специјална бригада је та која увек може и сме“.

”Aliexpress” stiže u Srbiju? Paketi na adresi za dva do tri dana

Преузмите андроид апликацију.