Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Кора од лубенице је веома здрава: Ево зашто би требало да је једемо

Са око 92% воде по порцији, лубеница је без сумње једна од најосвежавајућих и најхидратантнијих летњих посластица и права посластица.
Фото: Pexels/Karolina Kaboompics

Већина људи поједе сочну средину и одбаци кору лубенице, под претпоставком да тврда спољашњост није јестива. Међутим, испоставило се да кора лубенице заправо има бројне здравствене предности и веома је укусна.

„Веровали или не, кору лубенице заправо можете и треба да једете“, каже америчка нутриционисткиња Брена Волас.
Уствари, коре лубенице се користе још од старог Египта, каже америчка нутриционисткиња Ела Давар. Поред тога, са порастом свести о одрживости животне средине и покретом „нула отпада“, она каже да је потрошња коре све распрострањенија.

„У кулинарству је све више идеја како да искористите све од поврћа, да ништа или што мање баците, попут врхова шаргарепе, листова цвекле, семена папаје и коре лубенице“, каже Давар.

Једна ствар на коју треба обратити пажњу пре конзумирања је квалитет производа. Давар препоручује органски узгојено воће које није третирано хербицидима или пестицидима.

Предности коре лубенице

Ако воће испуњава стандарде квалитета, Волас каже да су бели и зелени делови лубенице заправо богати хранљивим материјама попут магнезијума и калијума и имају бројне предности.

Она је добар извор влакана

Бели део коре је добар извор влакана, која помажу у варењу, каже Давар. Исхрана богата влакнима може побољшати здравље црева и помоћи у регулисању нивоа холестерола и шећера у крви.
Пошто коре садрже мање шећера и више влакана од саме лубенице, када се једу заједно, помажу у успоравању апсорпције шећера у цревима, објашњава Давар. Ово помаже у спречавању изненадних скокова шећера у крви.

Садржи корисне аминокиселине

„Кора је такође дом за природну аминокиселину која се зове Л-цитрулин. Показало се да цитрулин помаже у снижавању крвног притиска код одраслих особа са хипертензијом, као и да побољшава спортске перформансе“, каже Волас.

Бубрези претварају ову неесенцијалну аминокиселину у другу аминокиселину, названу Л-аргинин, као и у хемикалију звану азот оксид, објашњава Давар.

„Азот оксид помаже ширењу вена и артерија, омогућавајући бољи доток крви у срце и мишиће“, каже Волас.

Начини употребе коре лубенице

„Слично као код краставца, кору лубенице можемо киселити. Али за оне који не воле киселкаст укус или укус киселих краставаца, препоручује да се кора умеша у смути или да се дода у сок“, каже Волас.

Да би се направио освежавајући напитак од коре лубенице, Давар предлаже мешање јагода, леда и лимуновог сока са једном или две кришке лубенице (са кором, наравно). Додавање меда и ђумбира је трик да све буде укусније.

Рендање коре у летње салате и салсе или додавање у ражњиће за роштиљ такође су супер креативни начини коришћења коре лубенице.

Kada najčešće dolazi do prevara u braku? Psiholog objašnjava koji trenuci života su ključni

Преузмите андроид апликацију.