Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Хладна пића лети пријају, али могу да изазову низ штетних последица

Иако су врло хладна пића популаран избор током летњих месеци, важно је да будете свесни њихових мање познатих ефеката на наше тело. Од главобоље до утицаја на варење и зубе, ови ефекти могу бити неугодни и потенцијално штетни ако се конзумација не контролише.
Фото: Pexels/Bluerhinomedia

Летњи месеци доносе високе температуре и потребу за освежењем, а врло хладна пића често делују као савршен избор. Иако је уживање у леденим напицима за многе синоним за летње освежење, постоје неки мање познати ефекти који могу утицати на наше здравље и благостање. У наставку погледајте неколико мало познатих ефеката конзумирања врло хладних пића током летњих врућина, преносе Вијести.

Хладна пића могу да изазову главобољу

Када конзумирамо врло хладна пића, можемо да доживимо такозвану „смрзнуту главобољу“ или „brain freeze„. Ова појава настаје када хладна течност дође у контакт са непцем, што изазива брзу контракцију крвних судова у мозгу. Ова изненадна промена може да изазове оштар, краткотрајан бол у глави, што може бити непријатно, али је углавном потпуно безопасно. Међутим, код малог броја људи, ова врста осећаја може лако да изазове дужу главобољу, која може да потраје неколико дана.

Смањена функција варења

Један од мање познатих ефеката конзумирања врло хладних пића је смањење пробавне функције. Хладна течност може успорити процес варења тако што хлади унутрашњост гастроинтестиналног тракта. Ово може да довевде до привременог успоравања метаболизма и осећаја нелагодности у стомаку након конзумације хране и пића.

Убрзано хлађење тела

Док хладна пића могу да пруже тренутни осећај освежења, она могу д аизазову брже хлађење тела, што може довести до благе хипотермије. Ово је посебно могуће ако се конзумирају у великим количинама и у кратком временском периоду. Блага хипотермија може да изазове дрхтавицу и осећај хладноће чак и на високим температурама.

Повећање жеље за још хладнијим напицима

Иронично, конзумација врло хладних пића може повећати жељу за још више хладних напитака. Ово се дешава зато што тело настоји да надокнади унутрашњу хладноћу изазвану конзумацијом ледених пића, што може довести до циклуса сталне жеђи за хладним пићима. Ово може да резултира повећаним уносом течности, што није нужно лоше, али може бити непријатно због сталног осећаја жеђи.

Ефекат на зубе

Врло хладна пића могу имати негативан утицај на зубну глеђ. Нагла промена температуре може да изазове микроскопске пукотине на зубној глеђи, што може да доведе до повећане осетљивости зуба на топло и хладно. Ово може бити посебно проблематично за особе са већ ослабљеном зубном глеђи или зубним проблемима.

Све у свему – важна је мера која вам може омогућити да у потпуности уживате у летњим радостима.

Sastojak za domaćinstvo koji efikasno odbija komarce

Преузмите андроид апликацију.