Почетна > Свет
Свет

Макрон: Немачка и САД главни противници уласка Украјине у НАТО

Француски председник Емануел Макрон изјавио је данас да су Немачка и САД две главне земље које се противе уласку Украјине у НАТО.
Фото: Танјуг/AP Photo/Markus Schreiber

„Постоји снажно противљење САД и Немачке у вези са циљем Украјине да уђе у НАТО. На крају ће то бити одлука савезника да позову Украјину у НАТО“, рекао је француски председник уочи самита НАТО-а у Вашингтону.

Макрон је оценио да Украјина треба да „очекује нову фрустрацију“ као након претходног самита у Вилњусу у јулу 2023. године, преноси Кијев индепендент.

„Украјинци су се прилично изнервирали када су закључили да су врата (НАТО-а) отворена, али не толико. И мислим да је сценарио за самит у Вашингтону исти“, рекао је Макрон.

Си-Ен-Ен је пренео, позивајући се на неименоване изворе, да ће пут Украјине ка придруживању НАТО-у бити дефинисан као „неповратан“ у нацрту текста заједничког саопштења Алијансе на самиту.

Истовремено, амерички председник Џозеф Бајден је у јуну рекао да мир у Украјини значи да се осигура да Русија више никада неће окупирати њену територију, али је додао да „то не значи улазак Украјине у НАТО“.

Телеграф је у мају објавио, такође позивајући се на неименоване изворе, да је Немачка можда чак и скептичнија у погледу изгледа Украјине за НАТО него САД.

Putin: Trgovinski promet Rusije i Indije u prvom kvartalu 2024. povećan za 20 odsto

 

Преузмите андроид апликацију.