Навикли смо да се расхлађујемо сладоледом, али омиљена летња посластица не налази се на листи намирница које је набоље конзумирати на високим температурама. На тој листи су намирнице са високим садржајем воде: краставац, јагоде, лубеница, тиквице, ананас, манго, зелена паприка, поморанџа, зелена салата, целер. Примера ради, краставац у себи садржи чак 95% воде.
Нутриционисти кажу да сладолед чини да нам буде само топлије јер наше тело производи топлоту кад почне да вари храну богату калоријама. Сладолед нам такође може изазвати стомачне проблеме. Када на пример из замрзивача извадимо сладолед који се отопи, па га опет вратимо у замрзивач, ризикујемо стомачне проблеме. Сладолед се на собној температури топи прилично брзо и као такав постаје идеална подлога за листерију. Зато одмах након што извадите куглу или две омиљене летње посластице, вратите сладолед у замрзивач.
У потрази за расхлађивањем, лети ће многи посегнути за криглом пива, али ни то није добар избор, јер нас алкохол дехидрира. Сличан ефекат има и кафа, па ни њу не треба уносити у великим количинама.
Зато се за лето препоручују нискокалорични оброци и много воде. Можете да заледите коцкице леда са неколико капи лимуновог сока или комадићима јагода, а уместо леда, у бокал воде додајте неколико краставаца и листића нане за освежење.
Преузмите андроид апликацију.