Почетна > Србија
Србија

Вучић данас на церемонији почетка изградње железничке обилазнице око Ниша

Председник Србије Александар Вучић обићи ће данас припремне радове и присуствовати церемонији почетка изградње железничке обилазнице око Ниша, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Републике.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Почетак обиласка радова заказан је за 10 часова.

Изградња железничке обилазнице око Ниша део је пројекта модернизације и реконструкције пруге Ниш – Димитровград.

Железничка обилазница око Ниша биће дуга 22 километра.

Пројекат обухвата радове на северној обилазници око града Ниша, изградњу једноколосечне електрифициране пруге и електрификацију деонице Црвени Крст – веза са обилазницом.

Изградња обилазне пруге око Града Ниша у дужини од око 22 километра планира се од станице Ниш Ранжирна до станице Сићево, у коридору са ауто-путем Ниш – Димитровград.

Северна железничка обилазница око Ниша обухвата изградњу нове једноколосечне електрифициране пруге.

Нова, једноколосечна, електрифицирана обилазна пруга око Ниша у дужини од 22 километра биће оспособљена за брзину возова до 120 км на сат.

Инфраструктура железнице Србије потписала је уговор о изградњи обилазнице са фирмом „Еџтра Ауто Транспорт“, као водећим чланом конзорцијума, који чини и кинеска компанија „Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион“.

Вредност уговора износи 153,6 милиона евра, а рок за извођење радова је 1.035 дана.

Генерална директорка Инфраструктуре железнице Србије Јелена Танасковић истакла је да ће изградњом железничке обилазнице око Ниша бити решено питање нишког железнчког чвора и да возови више неће пролазити кроз центар града, као и да ће безбедност саобраћаја бити подигнута на виши ниво.

Vučević danas na godišnjici stradanja Srba u Bratuncu

 

Преузмите андроид апликацију.