Почетна > Србија
Србија

Из италијанског смо позајмили реч палента и капут, које још речи користимо за храну и облачење, а долазе из других држава?

Свакодневно користимо речи које означавају храну или одећу, а које долазе из страних језика, а да то нисмо ни знали. Инстаграм страница ”Дневна доза правописа” извадила је најчешће примере речи из страних језика које користимо сваки дан и за које сматрамо да су део нашег језика.
Фото: Unsplash/Parker Burchfield

Вероватно смо и претпоставили да неке речи користимо из турског, мађарског или немачког језика због догађаја из прошлости и народа који су живели на овом простору. Оно што нисмо ни знали јесте да свакодневно користимо речи и из италијанског, француског или егзотичиног португалског језика.

Фото: Градске инфо

Наводимо примере из тих језика које је поменута страница на Инстаграму издвојила:

1. Из енглеског језика речи које означавају храну, а да их користимо у нашем говору: кекс, кечап, чипс, пудинг, џем. Речи које означавају одећу: Пиџама или џемпер.

2. Из италијанског језика позајмили смо кад је одећа у питању: капут или панталоне, док за храну користимо много више речи: палента, пршута, салама, салата, торта…

3. Из мађарског језика за храну користимо: гулаш, палачинке, паприка или шаргарепа док за одећу користимо реч бунда или ципеле.

4. Из немачког језика користимо за храну: виршла, кнедла, крофна, кромпир или шницла, а за одећу: јакна или штоф..

5. Из турског језика користимо речи попут алва, баклава, бурек, кафа, ратлук, ћевап или сарма када говоримо о храни, јастук или јорган када говоримо о одећи.

6. Из француског језика најпознатије позајмљене речи за храну су мајонез, паштета, пире, сос, док из егзотичног португалског језика користимо реч банана.

Постоје још многе речи које користимо из других језика, а да нису овде наведене. Ово су само најчешћи примери. Које стране речи ви користите и из ког језика, а да ми нисмо их овде навели?

 

Vučević na dodeli ordena majkama sa troje i više dece: Demografija ključ svega

Преузмите андроид апликацију.