Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Паре као фактор раздора: Пет митова о новцу који озбиљно саботирају вашу везу

Проверено додају стрес вашој вези.
Фото: Unsplash/Mathieu stern

Добро је познато да је новац важна ставка када су везе у питању. А шта нам он све ради, објаснила је терапеут.

„Недавно сам се удала и никада раније нисам делила своје финансијске ресурсе ни са ким, тако да је било изазовно, у најмању руку, делити ресурсе са мужем – али то је нешто што сам вољна да истражим. Било је много успона и падова у овом домену, и још увек улазимо у жестоке расправе о новцу и ко треба да допринесе чему. “

Ствар је у томе: Прави изазов није сам новац. То су наше индивидуалне несигурности у вези и неспоразуми око новца.

„Мој муж и ја долазимо из веома различитих средина. За мене, новац није био редак, али сам имала оца који је веровао да јесте. А за мог мужа? Он потиче из скромног окружења и веома је мотивисан овим фактором – и баш као што је мотивисан, он ће трошити.

С друге стране, ја имам тенденцију да штедим и одлажем. Можете почети да видите где леже разлике и како би ово могло изазвати проблеме, зар не?

Док мој муж и ја радимо на томе како најбоље да превазиђемо наше реактивне тренутке око новца, помислила сам да бих поделила пет главних митова о новцу које сам видела и код себе и код својих клијената.
Ови митови гарантовано додају стрес вашој вези. Да ли видите себе у неком од њих?

Ево пет досадних митова о новцу који могу саботирати везе:

1. Веровање да су ваш партнер и новац разлози због којих сте под стресом

Морам стално да се подсећам да нису новац или мој партнер оно што ме стресира; то је моје сујеверно размишљање у том тренутку. Недавно сам схватила да имам понављајућу мисао која каже: „Не верујем никоме са својим новцем.“ Сећајући се да су наше мисли илузорне и да наши „стресни осећаји“ не говоре ништа о ситуацији, већ више о нашем стању ума, можете се тргнути из штетних образаца размишљања које перпетуирате.

2. Веровање да ћете бити срећни када…

Примећујем да многи моји клијенти имају овај образац размишљања: Мисле да би, ако се само једна или две ствари промене, били много срећнији. На пример, били би срећнији када…

• имају новац који желе
• њихове новчане бриге нестану
• када направе мир са својим уверењима око новца

Могла бих наставити, али оно што сам желела да покажем је да овај посебан образац размишљања може довести до осећаја да је ваша жеђ неутажива. Шта ако нема нигде да се иде, нигде да се буде? Шта ако се ради о томе да будете срећни сада, са оним што имате? Овај образац размишљања имплицира да не можете бити срећни сада … а будућност не постоји; тако да се наставља, доносећи стрес и вама и партнеру.

3. Да ће промена партнерових новчаних навика све учинити бољим

Не знам за вас, али жеља да промените себе може бити изазовна. Можда је лакше желети да промените неког другог, али то се не препоручује! То је као да кажете „Када се ти промениш, онда ћу ја моћи да будем срећан. Моћи ћу да осетим оно што желим да осетим.“

Нажалост, то не функционише тако. Оно што сам схватила је да када сам желела да променим понашање свог мужа, оно што говорим је „Ако се ти промениш, онда више нећу морати да осећам фрустрацију или стрес!“

Живот на овај начин ће вас учинити потпуно зависним од живота у неразумевању како живот заиста функционише.

4. Веровање да ће разговори о вашој новчаној ситуацији створити више стреса

Никада нису разговори о новцу ти који стварају тензију и стрес. То је начин на који двоје људи долазе заједно да пренесу поруку који чини разлику. Ако поставите намеру да сваки пут када одлучите да разговарате о новцу, створите предиван и свети простор да слушате бриге једно другог, онда је вероватније да ћете добити исход који тражите.

Истинско слушање вашег партнера позива на увид и саосећање, и омогућиће ново разумевање онога што је истинито и присутно у тренутку. Једна ствар је гарантована: Ако реагујете без разговора, само се постављате за комуникацијски прекид.

5. Веровање да вам новац може дати срећу или сигурност или…

Да ли сте се икада зауставили да размислите да ли је новац или недостатак истог оно што вам даје осећај сигурности или несигурности? Осећаји сигурности или несигурности су само генерисани из вашег размишљања у том тренутку, тако да није присуство или недостатак новца оно што вас чини нелагодним.

Новац је само алат, попут четкице за зубе. Може додати вредност вашем животу оним што чини, али дефинитивно не може генерисати никакве осећаје! Зар није сјајно знати то, написала је Марина Пирсон, животни тренер и тренер за везе.

5 znakova da je vaš pas depresivan: Obratite pažnju na sledeće oblike ponašanja

Преузмите андроид апликацију.