Početna > Srbija
Srbija

AP Vojvodina predsedava Skupštinom regionalne saradnje DKMT

Na današnjoj onlajn sednici Skupštine regionalne saradnje Evroregije DKMT, koja postoji gotovo dve i po decenije, Vojvodina je ponovo preuzela ulogu predsedavajućeg ovom regionalnom asocijacijom.
Foto: Tanjug/Andrej Pap

U narednih godinu dana predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović će predsedavati Regionalnom saradnjom DKMT, a u njegovo ime predsedavanje je preuzeo pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić od predsednika Generalne skupštine županije Bač-Kiškun Lasla Ridega iz Mađarske koji je do sada bio na ovoj funkciji.

Evroregija Srbije, Mađarske i Rumunije ograničena rekama Dunav, Kriš, Moriš i Tisa, podsetio je Sofić, ima cijl da podržava i podstiče zajedničku saradnju u realizaciji kulturnih, infrastrukturnih i drugih vrednih projekata.

„Predsedavanja ovim vidom regionalne saradnje za nas predstavlja posebnu čast i prihvatamo je kao izraz ogromnog poverenja naših partnera iz Mađarske i Rumunije“, istakao je resorni sekretar i posebno zahvalio profesoru Ridegu na njegovom ličnom doprinosu afirmaciji ove regionalne platforme i jačanju prekograničnog partnerstva.

Prilikom sumiranja dosadašnjih rezultata saradnje Evroregije DKMT, sekretar Sofić se posebno osvrnuo na važnost projekta prekogranične saradnje Mađarska- Srbija ostvarenog u okviru projekta “Raznobojna saradnja” – (Colourfull Cooperation), ukupne vrednosti blizu četiri miliona evra, u kojoj je uspešno učestvovao resorni sekretarijat, te projekat Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj – „Unapređenje saobraćajnih veza“ (Dream Railway), vredan 3,6 miliona evra.

„Sve pokrajinske institucije su uvek nastojale da budu odgovoran i pouzdan partner, kako bi se ostvarila dobra koordinacija projektnih aktivnosti, obezbedila dobra međusobna komunikacija među partnerima i postigao dobar i povoljan krajnji rezultat za korisnike, građane ili aktere iz sveta biznisa“, naglasio je Sofić.

Tokom današnjeg zasedanja on je ukazao da pokrajina Vojvodina svojim institucionalnim, kreativnim i finansijskim kapacitetom može uspešno odgovoriti svim izazovima i zadacima koje podrazumeva predsedavanje ovakvom renomiranom formom regionalne saradnje.

On je naglasio da je to, pre svega, u interesu jačanja dobrosusedskih odnosa između tri države i društveno-ekonomskog razvoja njihovih regionalnih jedinica, koje slične ili iste razvojne probleme lakše mogu rešavati zajedničkim nastupom i orijentacijom prema još čvršćem povezivanju i saradnji u novom razvojno-budžetskom periodu 2021-2027.

Predsednik Generalne skupštine županije Bač-Kiškun Laslo Rideg je ukazao da uprkos izazovima koje je nametnula pandemija saradnja Evroregije DKMT je bila uspešna.

„Jedan od naših ciljeva bio bi okrenut i obezbeđivanju jednakih šansi u stručnom usavršavanju omladine. Želimo da svi mladi bez obzira na nacionalnu pripadnost ili socijalnu pozadinu ostvare svoj puni potencijal“, istakao je Rideg i dodao da aktivnim učešćem u pripremi novih strateških projekata možemo postići saradnju koja je na dobrobit svih nas i poželeo uspeh Vojvodini za vreme predsedavanja.

Predsednik Saveta županije Timiš Alin Nika je istakao da ova asocijacija treba da nastavi da realizuje ciljeve koje je od početka zacrtala, a tiče se negovanja saradnje zarad bolje budućnosti naših naroda.

„Očekujem intenziviranje saradnje i donošenje konretnih predloga koji treba da ubrzaju realizaciju narednih zajedničkih projekata u cil?u bol?eg povezivanja naših naroda i unapređivanja njihovog života“, rekao je Nika i predložio da jedna od narednih aktivnosti bude i održavanje foruma privrednika u okviru saradnje DKMT.

Članice Evroregije DKMT su županije Arad, Timiš i Karaš Severin iz Rumunije, Čongrad-Čanad i Bač-Kiškun iz Mađarske i AP Vojvodina iz Srbije.

Još vesti iz kategorije „Srbija“ pročitajte ovde.

 

Preuzmite androidaplikaciju.