Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Како да се обучете за разговор за посао?

Оно што носите на разговору за посао игра важну улогу у првом утиску који остављате. Ваша одећа за интервју за посао може да каже: „Ја сам професионалац“ или може да каже: „Није ме брига за овај посао“, чак и ако вам је веома стало. Крајњи циље је да фокус буде на вашим одговорима и ставу, а не на одећи коју носите.
Фото: Pexels/Edmond Dantes

Потребно је само неколико секунди да неко донесе суд о томе ко сте на основу тога како изгледате. Током интервјуа за посао сва пажња је усмерена на кандидата, тако да је први први утисак посебно важан.

Зашто је одећа важан део интервјуа за посао?

Ако нисте навикли да носите „корпоративну“ одећу, изабрати праву комбинацију гардеробе за разговор за посао може бити изазов. Особа или особе које вас интервјуишу за посао ће узети у обзир све о вама када вас оцењује као потенцијалног запосленог. Да ли изгледате као да бисте се уклопили у тим? Да ли бисте били добар представник компаније? Ова питања су још битнија ако ћете радити са купцима или клијентима.

Када бирате праву одећу за интервју, важно је да свој изглед ускладите са врстом посла и формалношћу организације. На пример, ако интервјуишете за позицију у трговини, прикладна је једноставна, елегантна, лежерна одећа. Ако бисте радили у банци, ваша одећа за интервју би требала да буде конзервативнија и формалнија. Истражите компанију и њихову културу пре него што се одлучите за одећу за интервју, тако да изгледате као да се добро уклапате у од момента када уђете на врата.

Одећа за интервју у корпоративном окружењу

Корпоративни интервју за посао, онај на коме бисте радили у канцеларији, захтева пословну формалну или пословну лежерну одећу. Одећа за интервју за посао у овим стиловима је прилично слична, са малим, али битним разликама.

Одећа за оно што би се назвало бизнис формал интервју за посао, је најконзервативнија и најформалнија. И мушкарци и жене треба да носе одело, са кошуљом на копчање и кожним ципелама (попут оксфордских ципела или брогова или ниских потпетица за жене. Жене имају опцију да обуку одело са сукњом до колена или панталонама. Понекад се сукња до колена сматра „професионалнијим“ облачењем у конзервативним областима попут права. Мушкарци треба да носе кравату и обичну кошуљу. Држите се неутралних материјала у тегет, сивој и браон боји за своје одело, са аксесоарима сведеним на минимум.

Бизнис лежерни стил

Такозвана, бизнис лежерна одећа за интервју за посао је нешто опуштенија од пословног формалног. За мушкарце, то је кошуља, панталоне по мери и кожне ципеле, сако није потребан. Поло мајица и панталоне са блејзером су такође добар избор. Женски стил укључује панталоне, сукње или хаљине средње дужине и кошуље и блузе дугих рукава.

Иако је овај кодекс облачења мало опуштенији, није довољно опуштен за превише уску гардеробу јарких боја. И даље би се требало држати конзервативег приступа када су су питању гардероба, ципеле, боје и аксесоарима.

Интервју у стартап компанији

Одећа за интервју у стартапу може бити опуштенија од оне у типичном корпоративном окружењу. Овакве компаније имају тенденцију да имају модернији и опуштенији став према облачењу, тако да би била прикладна пословна, лежерна или елегантно-лежерна одећа.

За интервју за посао у стартап компанији, можете се одлучити за професионални изглед са неким модерним елементима. Упарите кројене фармерке тамне боје са кошуљом или блузом на копчање у комплементарној боји или дезену. Употпуните одећу удобним, али модерним ципелама, као што су мокасине, равне ципеле или елегантне патике. Носите блејзер ако сматрате да је ваша одећа превише лежерна. Користите аксесоаре да дате лични печат, било да је у питању сат, ефектни накит или дизајнерска торба.

Одећа за лежернији интервју

За лежернији интервју за посао у стартапу, размислите о опуштеном, али уредном ансамблу лежерне одеће. Одлучите се за панталоне или тамне фармерке упарене са кошуљом или блузом на дугмад. Изаберите обућу као што су мокасинке, гратке чизме или патике – ципеле које су удобне и показују осећај за стил. Користите аксесоаре да бисте пренели јединственост своје личности и укуса. Опет, пре него што се одлучите за одећу, истражите компанију да бисте били сигурни да се ваш изглед уклапа у културу компаније.

Шта обући за онлајн интервју?

Када се облачите за интервју путем интернета, намера је и даље да изгледате професионално и углађено. Одуприте се искушењу да се само уредно облачите од струка навише. Ако се обучете као што бисте за интервју уживо, ово вам може помоћи уђете у прави ментални простор. Плус постоји шанса да ћете морати да устанете током интервјуа.

Када се облачите за онлајн интервју, урадите исто истраживање као да интервјуишете уживо. Имајте на уму како се сакои и кошуље могу згужвати док седите и избегавајте да носите дезене који на камери изгледају искривљено. Можете проверити како изгледате тако што ћете тестирати своју камеру пре него што се интервју почне.

Узмите у обзир и своју позадину током ове врсте интервјуа. Не желите иза себе ништа што омета, нити да имате укључене филтере, јер то може одвући пажњу од вас.

Како да изаберете пави стил?

Ако сте несигурно у свој избор гардеробе за интервју ово вас може учини нервознијим више него што је потребно. Да бисте се осећали самопоуздано у избору одеће истражите веб страницу и друштвене мреже да бисте стекли осећај за културу њихове компаније и шта њихово особље обично носи. Дајте предност удобности, посебно када је реч о одећи за летње интервјуе, а да и даље изгледате професионално. Уверите се да ваша одећа нема рупа и да није изгужвана, не носите фармерке са подеротинама или украсима.

Ако успете да се обучете на сличан начин као запослени у организацији, то може да помогне менаџеру за запошљавање да вас визуализује у тиму. Такође ће вам помоћи да осећате самопоуздање тако да можете у потпуности да се усредсредите на свог саговорника и његова питања.

Одабир праве одеће за интервју важан је корак у стварању доброг првог утиска на потенцијалног послодавца. Коју год одећу да изаберете, уверите се да је чиста, да добро стоји, да је испеглана и да не омета онога ко вас интервјуише. Осећати се удобно и самопоуздано – и изгледати углађено и професионално – велики је део онога како показујете да ћете бити добар додатак тиму.

Kako da se otarasite dosadnih muva na prirodan način

Преузмите андроид апликацију.