Почетна > Свет
Свет

ЕУ отворила приступне преговоре са Украјином

Европска унија одржала је данас прву међувладину конференцију на министарском нивоу за отварање приступних преговора са Украјином.
Фото: Танјуг/AP/Markus Schreiber, File

Мнистарка спољних и европских послова Белгије Ађа Лабиб, која је предводила делегацију ЕУ, нагласила је да је ово „историјски дан за Украјину и ЕУ“.

„Пут до ове тачке био је изазован и одлучност Украјине да предузме неопходне реформе је заиста импресивна“, рекла је она.

Додала је да ће приступни преговори бити „ригорозни и захтевни“.

„Са одлучношћу и посвећеношцу, уверени смо да Украјина може да их доведе до успешног завршетка. Будуцност Украјине и њених грађана лежи у Европској унији“, поручила је Лабиб.

Како се наводи у саопштењу Савета, ЕУ је поновила одлучну осуду руског рата у Украјини и поручила да је спремна да настави да подржава Украјину и њен народ у рату „онолико дуго колико то траје и колико год је потребно“.

ЕУ је позвала Комисију да настави да процењује стање спремности Украјине за отварање преговора у одређеним областима и идентификује питања која ће се највероватније појавити у преговорима, почевши од основног кластера који ће, у складу са преговарачким оквиром, први бити отворен.

У делегацији ЕУ био је и европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи, док је делегацију Украјине предводила потпредседница украјинске владе Олха Стефанишина, а из Кијева се обратио украјински премијер Денис Шмихал.

Међувладина конференција одржана је након одлуке Европског савета у децембру прошле године да отвори приступне преговоре са Украјином и након што је Савет 21. јуна одобрио преговарачки оквир за преговоре са Украјином, у складу са ревидираном методологијом проширења.

Zelenski: Ukrajina spremna za dalje neprijateljske aktivnosti na frontu

Преузмите андроид апликацију.