Почетна > Свет
Свет

Украјина: Двојица блогера оптужена за одавање поверљивих војних информација

Украјинска Служба безбедности (СБУ) оптужила је двојицу блогера са социјалних мрежа за наводно дељење положаја украјинске војске на друштвеним мрежама, пренели су данас украјински медији.
Фото: Танјуг/AP/Ukraine Patrol Police

Први неименовани мушкарац из Запорожја наводно је делио борбене положаје украјинских снага у Купјанском рејону Харквске области, као и украјинске одбрамбене позиције близу Роботине у Запорошкој области, преноси Кијев Индипендент, наводећи да је оптужени делио поверљиве детаље на свом Телеграм каналу на којем има више од 140.000 пратилаца.

Према тврдњама СБУ, мушкарац је такође уживо преносио кретање оклопних возила и артиљеријских система украјинске војске.

Други оптужени мушкарац из Вницке области, објавио је на свом Телеграм каналу геолокацију и видео-снимак украјинског војног хеликоптера у лету.

Осумњичени су оптужени на основу члана украјинског кривичног закона о „неовлашћеном ширењу информација о кретању одбрамбених снага“.

У својој јавној објави, СБУ наглашава да се дистрибуција фотографија и видео-материјала на мрежама који угрожавају позиције украјинских снага „сматра помагањем непријатеља и представља кривично дело које се кажњава по закону“.

Истрага СБУ је у току, а ако буду осуђени, двојица мушкараца се суочавају са затворском казном до осам година затвора.

Zaharova: Najveći problem Evrope je zavisnost od SAD

Преузмите андроид апликацију.