Почетна > Свет
Свет

ЕУ: Отказано гласање о закону о злостављању деце због забринутости за приватност

Са дневног реда земаља чланица ЕУ уклоњено је за данас заказано гласање о измени нацрта закона, који би могао да укључује захтев апликацијама Вацап и Сигнал да скенирају фотографије људи и линкове ради прикупљања потенцијалног материјала о сексуалном злостављању деце, преноси Политико позивајући се на троје неименованих дипломата ЕУ.
Фото: Танјуг/AP/Micael Sohn

Амбасадори држава чланица ЕУ требало је да одлуче да ли да ће подржати заједнички став о уредби ЕУ о борби против материјала за сексуално злостављање деце, али се очекивало да ће се многе земље, укључујући Немачку, Аустрију, Пољску, Холандију и Чешку, уздржати или успротивити закону због забринутости за сајбер безбедности и приватност.

„У последњим сатима деловало је да потребна квалификована већина једноставно неће бити испуњена“, рекао је неименовани дипломата ЕУ из белгијског председавања Савету ЕУ, које предводи преговоре до краја јуна.

Нацрт закона, предложен 2022. године, изазвао је контроверзе због потенцијалног присиљавања апликација за размену порука да скенирају све фотографије и линкове како би откриле и пријавиле материјале о злостављању деце и разговоре између потенцијалних преступника и малолетника.

Закон је наишао на критике група за заштиту приватности, које су рекле да се њиме ефикасно крши систем приватне комуникације, у којем могу да учествују само корисници који комуницирају.

Потпредседница Европске комисије Вера Јурова рекла је данас да првобитни предлог Комисије значи „да се чак и шифроване поруке могу разбити ради боље заштите деце“.

Белгија као председавајућа Саветом ЕУ покушава последњих шест месеци да реши застој међу земљама ЕУ како би се напредовало у преговорима о финализацији закона.

Према белгијском плану, у који је Политико раније имао увид, апликације за размену порука би скенирале фотографије и линкове када их корисници поставе, а корисници би о томе били обавештени под одређеним условима и одредбама.

Корисницима који одбију овај режим било би блокирано слање фотографије и линкова.

Апликације које користе систем приватне комуникације, као што су Вацап, Сигнал и Месинџер, морале би да поштују те мере.

Након што земље ЕУ усагласе свој заједнички став, оне ће морати да преговарају о коначној верзији закона са Европским парламентом и Европском комисијом.

Европски парламент је у својој верзији закона усвојеној у новембру 2023. године заузео став којим се више штити приватност.

Kenedi podelio snimak Vučićeva izjave i pozvao SAD, Rusiju i Ukrajinu na pregovore

Преузмите андроид апликацију.