Početna > Život i stil
Život i stil

Paradajz, lako gubi svežinu! Uz ove trikove će ostati duže svež!

Ako nemate vremena da svakodnevno uzimate sveže povrće, dobro je znati kako ga čuvati. Ovo se posebno odnosi na povrće poput paradajza, koje lako gubi svežinu.
Foto: Pexels/Pixabay

Ako ne jedete paradajz kada je najsvežiji, ovo povrće može brzo da postane neukusno. Stoga, obratite pažnju na trikove uz pomoć kojih će biti podjednako ukusno i sveže.

Za optimalan kvalitet i ukus, držite svež paradajz na kuhinjskom pultu ili u ostavi na sobnoj temperaturi. Ovo pravilo važi posebno ako kupujete nezreo paradajz.

Nakon što sazre, razmislite o tome da ga premestite u frižider, u zavisnosti od toga kada planirate da ga jedete. Enzim koji paradajzu daje ukus prestaje da se proizvodi kada je temperatura niska.

Štaviše, niska temperatura degradira svaki ukus koji paradajz već ima i uzrokuje širenje vode u njemu. Iako ne možete da vidite ovaj proces, on će stvoriti brašnastu teksturu kada ga zagrizete.

Takođe, preporučuje se da ga držite sa stabljikom okrenutom nagore. Područje oko stabljike je najmekši deo paradajza, pa ako ga ostavite da leži na ovom delu, formiraće se pege.

Ako imate druge proizvode na kuhinjskom pultu, obratite pažnju na voće i povrće koje ne smete da čuvate zajedno. Ako stavite paradajz pored banana, mogli biste ubrzati proces zrenja.

Kao i sa svim voćem i povrćem, posle sečenja paradajza, najbolje je da ga pojedete što je pre moguće, ali ako treba da čuvate isečen paradajz, umotajte ga čvrsto u plastičnu foliju da sprečite gubitak previše vlage.

Kao takvi, mogu da ostanu u frižideru do dva dana.

Da li uvek treba da perete zelenu salatu?

Preuzmite android aplikaciju.

Oznake