Почетна > Србија
Србија

Дачић са будућим полицајцима: Овај посао није само професија, већ начин живота

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић присуствовао је данас свечаној промоцији полазника 42. класе Центра за основну полицијску обуку и поручио да полицијски посао нема паузу, јер борба против криминала и борба за очување безбедности грађана и њихове имовине, поретка и стабилности државе, захтевају континуирани рад, апсолутну посвећеност и одрицање.
Фото: Танјуг/AP/Burhan Ozbilici

Дачић је полазницима поручио да су они чувари мирног сна свих грађана Србије и један од најјачих стубова безбедности наше земље а да посао припадника полиције није само професија већ и начин живота.

„Задатак који је пред вама и којем увек мора да се прилази са посвећеном пажњом је да оправдате поверење сваког грађанина наше земље и да му пружите максималну заштиту и подршку у свакој ситуацији. Бити полицајац не значи само обући униформу. Она вама даје овлашћења и моћ“, рекао је Дачић.

Додао је да је обавеза полазника да часно носе полицијску униформу, јер она за грађане значи сигурност, поверење, као и то да је онај ко је носи у служби доброг, а против сваког зла.

„Тај посао није ни мало лак, већ напротив врло је тежак и одговоран. Носи са собом многе изазове, али када сте на страни правде и када сте у таквој позицији могућности да штитите угрожене, онда знајте да сте сигурно на добром путу, јер током сваког вашег радног дана чините добро дело за свакога“, нагласио је Дачић.

Додао је да грађани цене и препознају такве гестове, и да су на њима  захвални читавог живота.

Истакао је да се никад не сме стати на путу борбе против криминала, јер сваки преступник мора стати пред лице правде, било да је наркодилер, убица, разбојник или кријумчар.

„МУП ће учинити све што може да вам тај посао олакша и учини вас максимално безбедним приликом обављања сваког задатка“, нагласио је Дачић.

Навео је да су полазници у Центру за основну обуку стекли најсавременија знања и вештине који су неопходни за стручно обављање тог одговорног посла, као и да је пред њима још важнији период у животу када све што су научили треба да ставе у службу грађана и њихове безбедности.

Полазник обуке Тодор Ивановић из околине Лазаревца истакао је да у њему полицијски позив буди осећај да вреди, као и да даје допринос миру и стабилности друштва.

„Обука је била захтевна, али било је и доста забавних ствари, пре свега упознали смо доста добрих људи и другова за цео живот. Ту су, наравно, биле наше старешине које су нам помогле да све то остваримо и савладамо“, каже Ивановић.

Додаје да му је циљ да настави школовање на Криминалистичко-полицијском универзитету.

Полазница Милица Илић из околине Крагујевца је рекла да је одувек имала жељу да се бави овим послом и да је осетила да је овога пута прилика коју не би требало да пропусти, због чега се и пријавила на конкурс.

„Обука је текла одлично. У почетку је било јако тешко, али сам уз помоћ пријатеља и старешина савладала све проблеме“, каже Илић.

Будући да је међу ретким женама које су похађале обуку, истиче да подела на мушкарце и жене нема смисла, већ да свако ко је спреман да се бави овим послом може да покуша.

Vučić pozvao francuske privrednike da više ulažu u Srbiju

Преузмите андроид апликацију.