Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Све што треба да знате о детоксикацији организма

Детоксикација организма представља елиминисање токсина и свих штетних материја из организма, што је веома важно за здравље. Нездрава храна, алкохол, дуван само су неки од штетних супстанци које негативно утичу на Ваш организам. Уколико сте подложни утицају било каквих штетних материја време је да то промените и посветите се детоксикацији. Овај природан процес пречистиће ваше тело и учинити вас здравијим.
Фото: Pexels/ifreestock

Уз редован детокс бићете срећнији и бољег расположења, споља и изнутра здрави. Важно је да слушамо своје тело, да као што водимо рачуна о кожи, нези лица и чистоћи споља исто тако бринемо и о чисоћи изнутра. Свака промена споља реакција је нашег стања изнутра! Зато је детоксикација тела кључно решење за све здравствене проблеме и нешто што обавезно морамо укључити у нашу свакодневну рутину. Уз то доприноси мршављењу и доводи тело у топ форму.

Када је време за детокс организма?

Детоксикација организма је неопходна у многим случајевима од којих су најчешћи преједање или конзумирање брзе хране, стрес, физичка неактивност, зависност од цигарета, алкохола и слично.

Њено време јесте управо након ових лоших навика и прекомерног уношења токсина. Сви имамо слободне дане у смислу да не размишљамо о томе шта и колико једемо, пијемо и да ли смо у току дана били довољно физички активни. За опоравак организма након дана за опуштање мора уследити дан за детокс како би тело одржали здравим, витким и без токсина.

Нажалост, данас је све више производа богато нездравим адитивима и страним материјама, док су вода и ваздух такође у великом проценту загађени. Дакле, иако водимо рачуна о исхрани, самим удисањем ваздуха и чињеницом да морамо пити воду како бисмо преживели, уносимо одређену количину токсина у организам. Загађење животне средине је наш велики проблем. Неки од најзначајнијих токсина који нам долазе из животне средине су дуготрајни органски загађивачи (РОС), испарљива органска једињења (VOC), тешки метали и све врсте пестицида. Наш организам је таква „машина“ да се сама може изборити са штетним супстанцама, док истовремено постоје одређене детокс дијете и природни начини детоксикације организма.

Како се тело само чисти од токсина?

Јетра и бубрези су главни органи који филтрирају и чисте организам. Можемо их назвати примарним системом за пречишћавање организма! Јетра разлаже токсине тако да се могу филтрирати кроз наше бубреге. Такође помаже нашем телу да се ослободи вируса и бактерија, холестерола, хормона и спољашњих токсина, укључујући алкохол, лекове, хемикалије и тешке метале, док бубрези одржавају наше тело у балансу тако што регулишу равнотежу течности и електролита.

Такође, бубрези омогућују нормално функционисање наших ћелија и контролу крвног притиска. Већим делом за избацивање токсичних нуспроизвида заслужан је цревни тракт. Зато је важно да црева одржавамо здравим кроз довољан унос влакана, и тиме елиминишемо штетне супстанце попут хемикалија, тешких метала и бактерија. Влакна подстичу детоксикацију и очување добрих цревних батерија.

Лимфни и респираторни систем такође играју велику улогу у детоксикацији. Лимфни систем креира лимфоците (бела крвна зрнца) који помажу у борби против инфекција и штите од штетних токсина док код респираторног система имамо заштиту у виду длачица у носу које спречавају да честице попут прашине и прљавштине доспеју у ваша плућа. Слуз која облаже нос и плућа ствара други заштитни слој. Оно што је кључно јесте да када удахнемо, плућа и бронхије доприносе претварању токсина у угљени гас (2) који потом издишемо.

И још један од начина на који се процес детоксикације одвија и чиме тело самостално избацује токсине јесте знојење. Кожа се прва суочава са свим штетним утицајима споља и као највећи орган ствара баријеру која нас штити од продирања вируса, бактерија и осталих хемијских токсина у организам. Све оно од чега се нисмо заштититли складишти се у мастима. Када се тело зноји и масти се топе уједно и токсини нестају па се знојење сматра секундарним системом за пречишћавање организма.

Природни начини за детоксикацију организма

Можда до сада нисте знали како све можете очистити организам од токсина, али постоје бројни здрави и природни начини да то учините. Следе неке најједоставније методе које сигурно „раде“.

Најважнија и прва ставка на листи јесте храна. Кроз правилну и избалансирану исхрану, са здравим мастима, влакнима и минералима обезбедићете телу савршен детокс. Обавезно из исхране избаците шећер, нездраве масти, брзу и калоричну храну и замените их поврћем, воћем, орашастим плодовима и другим здравим намирницама којих данас има у изобиљу.

За детоx тела као најбољим су се показали бобичасто воће, зелено поврће, зачини (један од најјачих антиоксиданата на свету је куркума), какао, зелени чај, алге (хлорела), плаво-зелена цијанобактерија (спирулина) и све друге намирнице богате антиоксидантима. Дакле, правилан и мало другачији начин исхране очистиће ваше тело од паразита и заштити од инфекција.

Такође не би требало да једете превише зачињену односно слану храну. Смањењем уноса соли боље ћете хидрирати тело и избацити вишак воде који се задржава управо због његовог прекомерног конзумирања. Најједоставнија детоксикација организма која се итекако препоручује јесте уз помоћ воде. Редовна хидратација тела и унос 2-3 литра воде дневно омогућавају правилно функционисање наших органа (60% нашег тела чини вода) и елиминисање токсина.

Не заборавите пити воду, од изузетног је значаја за здравље! Детокс организма чајевима и лимуном су такође популарни и корисни начини за чишћење организма, а и за мршављење. Лимун се сматра једном од најздравијих намирница у исхрани, понајвише захваљујући свом нутритивном саставу. Многа истраживања доказују да детоксикација лимуном савршено ослобађа тело од штетних једињења и топи масне наслаге. Препорука је да тело освежите, хидрирате и сваки дан започинете лимунадом.

Будите здрави и фит захваљујући овој моћној намирници. Најефикаснијим чајем за чишћење организма од отрова сматра се зелени чај а такође и чај од нане, камилице или чајеви са додатком лимуна и ђумбира. Уколико нисте љубитељ ових чајева можете их заменити свеже цеђеним соковима од воћа или поврћа.

Од поврћа посебно издвајамо бели лук и цвеклу као суперхрану која пружа бројне бенефите. Бели лук је одавно познат по својим добробитима за срце, међутим, ово поврће је такође добро за детоксикацију тела. Овај природни антибиотик садржи супстанцу звану алицин која подстиче производњу белих крвних зрнаца и помаже у борби против токсина. Можете га јести прерађеног, изгњеченог, у виду прелива, али је најбољи сиров.

Поред белог лука високохранљива намирница препуна магнезијума, гвожђа и витамина Ц јесте цвекла. Савршено чисти јетру што је чини врхунском храном за детоксикацију а такође је одлична за кожу, косу и снижавање холестерола.

Веровали или не, на детоксикацију утиче и сан. Одређена истраживања доказују да недостатак сна доводи до појава као што су повишен крвни притисак, дијабетес типа 2, гојазност, болести срца, стрес и анксиозност. Препоручљиво је спавати од седам до девет сати како не би дошло до ових последица.

Детокс дијете, да или не ?

На основу студија и препорука нутрициониста, најбоље би било да се држите природних начина за детоксикацију. Детокс дијете представљају строг режим исхране који укључује конзумирање сировог воћа, поврћа, воћних сокова и воде. Поред тога, неки планови исхране (дијете) се воде употребом додатака исхрани (суплементи) као и посебних напитака који знају коштати пуно.

Ове дијете јесу делотворене за губитак килограма јер подразумевају веома низак унос калорија, али за избацивање токсина не можемо са сигурношћу тврдити да су добре. Уз то, пошто обезбеђују губитак килограма за кратко време након престанка дијете обично се ти килограми врате, дакле могу изазвати добро познати „јо-јо“ ефекат.

Закључак је да су корекција исхране и редовна физичка активност кључни у процесу детоксикације организма. Фокусирајте се на то и уверићете се у све здравстене предности које ће вам донети.

Преузмите андроид апликацију.