Почетна > Србија
Србија

Фабрика Синофарма у Србији доказ успешне сарадње

Почетак изградње фабрике за производњу вакцина кинеске компаније „Синофарм“ још један је доказ успешне сарадње Кине и Србије, изјавила је данас амбасадорка ове земље у Србији Чен Бо и истакла да овај пројекат симболузује нови почетак сарадње две земље у области здравства.
Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Амбадасорка је на церемонији полагања камена темељца за изградњу фабрике у земунском насељу Соко Салаш рекла да ће то допринети борби против епидемије и економском расту Србије.

Додала је да је захваљујући сарадњи између Србије, Кине и Уједињених Арапских Емирата дошло до успешног почетка реализације овог пројекта.

„Ова сарадња је доказ да једино јединствени можемо да победимо ову пошаст“, нагласила је амбасадорка и пожелела успешну и брзу реализацију пројекта.

Генерални и извршни директор компаније Мубадала и члан Управног одбора компаније Група 42 Калдун Ал Мубарак рекао је да је полажен камен темељац за погон који ће имати капацитет да испоручи милионе вакцина на годишњем нивоу које ће, како каже, заштити животе и помоћи Србији, Европи и глобалној заједници да превазиђу пандемију корона вируса.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Ал Мубарак је казао да је изградња фабрике доказ да је могуће градити глобална партнерства и инвестиционе односе око заједничких изазова и заједничких могућности.

„Важно је да смо заједно са партнерима у Србији и компанијом Синофарм на путу да имамо модеран погон за производњу вакцина за неколико месеци“, рекао је Ал Мубарак.

Видео поруком обратио се председник компаније Синофарм Лију Сјингџен који је рекао да је полагање камена темељца за производни погон Синофарма историјски тренутак за, како је рекао, највећу и најјачу компанију у Азији.

Он је казао да је у борби против епидемије ковида-19 Синофарм развио четири вакцине на основу три различите технике и да су вакцине тог произвођача регистроване и пласиране на тржиште девет земаља света, а одобрене за употребу у 105 земаља и региона у свету.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Додао је да је произведено и испоручено скоро две милијарде доза Синофарм вакцина широм света.

„Пријатељство Србије и Кине има дугу историју, под руководством двеју земаља вакцина Синофарм ступила је на тле Србије што представља нови модел међународне сарадње и заједничке борбе против пандемије, рекао је Лију и захвалио је председнику Вучићу и Влади Србије на снажној подршци на том пројекту.

Потпредседник Кинеске националне грипације за биотехнологију CNBG Јанг Хуичуан рекао је да су вакцине Синофарм, између осталог, одобрене за вакцинацију деце од 3 до 14 година у Кини и УАЕ.

„Ми смо испунили обећање председника Сија да ће кинеска вакцина бити глобални производ“, рекао он.

Додао је да је Синофарм повећао изградњу производних погона у Кини и да је годишња производња вакцина премашила пет милијарди доза што ту компанију, како је истакао, чини највећим произвођачем и добављачем вакцина на свету.

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Још вести из категорије „Србија“ прочитајте овде.

 

Преузмите андроид апликацију.