Почетна > Нови Сад

Културна сцена Нови Сад

“Свет без жена” 14. јуна отвара 51. ИНФАНТ

Представа “Свет без жена”, која је прошле године на Битефу освојила награду за најбољу представу по избору публике, отвориће 14. јуна такмичарски део програма 51. ИНФАНТ-а.
Фото: ИНФАНТ/Јелена Јанковић

Ауторке ове представе Маја Пелевић и Олга Димитријевић, иначе добитнице готово свих могућих награда које се у театру могу добити, у овом свом истраживачком подухвату у фокусу имају разне врсте проблематичних наратива и пракси у српском позоришту: неравноправност жена, неједнаке наднице, нормализовано насиље, репродукцију патријархалних капиталистичких образаца…

Питајући се ко има право да ради, у којим условима и колико да буде плаћен за свој рад, уметнице преиспитују који су уопште домети ангажоване уметности данас, као и на који начин љубав – према уметности – представља најподмуклији извор друштвене репресије?

Представа пропитује и шта ако би жене у театру ступиле у генерални штрајк, да ли би то било због ниских плата, или због сексизма и мизогиније којима су непрестано изложене? Слалом кроз ове теме води нас до покушаја трагања за новим језиком, који је и политички, и позоришни и поетски – нови језик жена, рада и левице.

Фото: ИНФАНТ/Јелена Јанковић

Пелевић и Димитријевић, ауторке су концепта и текста, а уједно и изводе овај перформанс, за који критичарка Ана Тасић пише да се ради о “жестоко ироничном и забавном перформансу”, у којем су “Нарочито луцидни и комички ефектни дијалози који врцају од разобличавајућих коментара о неправедном капиталистичком патријархату у коме живимо”, док је Бобан Јефтић у својевременом “Нину” написао: “Спонтано, паметно, политички и идеолошки прецизно и субверзивно, истовремено стендап и политичка агитација, мизансценски разиграна и перформерски бескрајно шармантна…”

Представа “Свет без жена”, настала је у продукцији Битеф театра и Центра за културну деконтаминацију. Биће изведена на Великој сцени Српског народног позоришта – од 19.30. Због специфичног начин извођења публика седи на сцени и број карата је ограничен на 200.

Уочи представе, у фоајеу Велике сцене СНП-а биће отворена изложба “Лего из Новог Сада” ауторског двојца Матеја и Данила Бојата, која ће моћи да се види до краја фестивала 18. јуна.

Završna izložba likovnih radionica Kulturnog centra Novi Sad u KS Eđšeg

Преузмите андроид апликацију.