Почетна > Бизнис
Бизнис

Русија би у 2024. могла да смањи производњу нафте на 515 милиона тона

Русија би у 2024. могла да смањи производњу нафте на 515 милиона тона, изјавио је данас потпредседник руске владе Александар Новак на Међународном економском форуму у Санкт Петербургу (СПИЕФ).
Фото: Unsplash/David Thielen

„Бићемо негде у распону од 505 милиона до 515 милиона тона. Ближе, чини ми се, 515 милиона тона. То ће се прецизније знати крајем године, пошто имамо разна прилагођавања током целе године“, истакао је Новак.

Како се наводи, Министарство енергетике Русије је још у фебруару планирало да ће производња нафте у 2024. износити 523 милиона тона.

Ако се најаве обистине, производња нафте у Русији би могла да падне на минимум из 2020. године када је произведено само 512,8 милиона тона нафте, преноси Комерсант.

Организација земаља извозница нафте и њени савезници (ОПЕК плус) одлучили су почетком јуна да продуже добровољно смањење производње нафте од 1,65 милиона барела дневно до краја 2025. године.

Поред тога, ОПЕК плус је продужио и додатна смањења од 2,2 милиона барела дневно до краја септембра ове године и навео да ће ова мера бити „постепено укинута на месечном нивоу“ до краја септембра 2025. године, преноси Си-Ен-Ен (ЦНН).

Američki trgovinski deficit u aprilu porastao na 74,6 milijardi dolara

 

Преузмите андроид апликацију.