Почетна > Србија
Србија

Састанак Додика и Путина: Русија се залаже за поштовање Дејтона

Председник Републике Српске Милорад Додик састао се данас са руским председником Владимиром Путином, са којим је разговарао о ситуацији у БиХ и Дејтонском споразуму као основу за развој БиХ.
Foto: Anton Vaganov/Pool Photo via AP

„Русија не мења став у вези са Дејтонским споразумом и сматрамо да је Дејтон основ за очување ситуације у БиХ, али и за развој“, рекао је Путин на састанку.

Додик је рекао да је Русија као сведок Дејтонског мировног споразума једина остала на принципима његовог поштовања, док је са западне стране његова имплементација срушена, преноси Срна.

„Веома сам вам захвалан на томе, а ситуација у БиХ је таква да постоји уставни поредак који је нормативно прописан, а у стварнсти постоји нешто сасвим друго, што је противно овом акту, односно, урушавају се права која су дата Републици Српској и српском народу“, рекао је Додик у обраћању на почетку састанка.

Он је захвалио Путину за принципијелно понашање када је реч о недавном заседању Генералне скупштине УН.

„Ту су противуставно, када је реч о БиХ, покренуте иницијативе које се односе на резолуцију о Сребреници. Запад је искористио ту прилику, али се показало да није компактан, што је било видљиво из гласања. И ви сте говорили да све ово не доприноси разумевању и поверењу, него додатним проблемима. Имам осећај да то није била ни проста већина земаља“, рекао је Додик.

Он је навео да се сви договори Српске и Русије реализују и да ће договори који су постигнути на Економском форуму у Санкт Петербургу сигурно бити реализовани.
Додик је рекао да Република Српска остаје принципијелна и истрајна да се БиХ не придружи увођењу санкција Русији.

„Видимо да су партнери са Запада у том погледу нервозни, али у сваком случају наши односи остају добри и нема ниједно отворено питање. Треба да наставимо да сарађујемо као до сада“, рекао је Додик.

На састанку, којем такође присуствују министар спољних послова Русије Сергеј Лавров и министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир, Додик се захвалио Русији у вези Дејтонског споразума.

“Хвала вам, наравно, за принципијелно понашање и разумевање везано за недавно заседање Генералне скупштине УН у вези са Сребреницом“, рекао је Додик, а прености РТРС.
Руски председник је додао да треба радити на додатном унапређењу сарадње Русије и Републике Српске.

Makron: Francuska i saveznici stoje uz Ukrajinu

 

Преузмите андроид апликацију.