Истраживања су показала да конзумирање одређених врста хране и пића помаже организму да се ослободи штетних материја из организма.
Бели лук
Белом луку се приписују многа лековита својства. Називају га природним антибиотиком, средством за одчепљивање дисајних путева, моћном биљком са антиканцерогеним и антиинфламаторним дејством која сузбија гљивице и одређене вирусе. Садржи алицин који уништава респираторне инфекције, а многа истраживања су показала да је ефикасан помагач у чишћењу плућа пушача, али и бивших корисника дуванских производа. Бели лук даје укус многим јелима, а најлековитија је када се једе сиров. Ипак, имајте на уму да се велике количине белог лука не препоручују особама које имају проблема са желуцем и пробавним системом.
Ђумбир
Ђумбир такође има многа лековита својства. Јача имунитет, побољшава варење, смањује надимање, смањује упалне процесе у организму и уклања токсине из плућа и остатка организма, због чега се препоручује (бившим) пушачима. Иако овај гомољасти коријен с окусом лимуна потиче из југоисточне Азије, посљедњих година све је присутнији на хрватском тржишту. Од њега се најчешће прави чај или додаје у здрава пића, а може се користити и као зачин за слана и слатка јела. Ђумбир је веома моћан. Не треба јести више од парчета ђумбира величине око два центиметра дневно. Ако нисте сигурни у тачну дозу, обратите се лекару или нутриционисту.
Куркума
Укључите куркуму у своју исхрану, без обзира да ли имате при руци свеж гомољ или зачин у праху. Нека истраживања су показала да ова биљна врста из породице ђумбира побољшава чишћење плућа од штетних материја као последица пушења или живота у загађеној средини. Поред тога, спречава болести респираторног система. Куркума се традиционално користи за кари и друга индијска јела, припрему златног млека и разне здраве смутије. Да бисте уживали у антиинфламаторним предностима куркуме, помешајте је са мало црног бибера.
Za placebo efekat smo svi čuli, a da li ste čuli za nocebo efekat?
Преузмите андроид апликацију.