Почетна > Бизнис
Бизнис

Како се олдтајмери увозе у нашу земљу?

Како наводе у Управи царина, олдтајмери су возила од историјског значаја и колекционарски примерци у нашу земљу могу да се увозе без обзира на чињеницу што не испуњавају услове прописане нормом евро 3.
Фото: Unsplash/karolsmoczynski

„Доказ да је реч о таквој врсти возила је потврда коју издаје Музеј аутомобила у Београду, а у ту категорију спадају возила која су произведена пре тридесет и више година, она која су очувана и одржавана у оригиналном и исправном стању и аутомобили који представљају својеврстан материјални споменик техничке културе, традиције и друштвеног наслеђа”, наводе из Управе царина.

Према мишљењу надлежног министарства, како кажу, у поступку увоза олдтајмера потврда Музеја аутомобила у Београду прихватиће се као валидна ако се у том поступку утврди да одговара чињеничном стању (нпр. за возило које се према својим карактеристикама не може сврстати у одговарајући тарифни број као моторно возило, таква потврда се не може прихватити и у таквим ситуацијама даљи поступак спровешће се у складу са прописима који се односе на робу која је предмет царињења).

„Олдтајмери се могу привремено или трајно извозити из наше земље у складу са Одлуком о одређивању робе за чији је увоз, извоз, односно транзит прописано прибављање одређених исправа. Надлежни за издавање дозвола или сагласности за то су Републички завод за заштиту споменика културе или Покрајински секретаријат за културу за подручје АП Војводине”, наводи се на сајту УЦ.

Иначе, у овој институцији наводе да неко ко планира да увезе мотоцикл или мопед такође мора да поднесе документацију на основу које се на несумњив начин може извршити правилна идентификација.

Ту се првенствено мисли на саобраћајну књижицу, фактуру и купопродајни уговор, који морају бити оверени код нотара, у суду, МУП-у или општини. Разлика постоји утолико што мотори не морају да испуњавају услов да су произведени у складу са нормом евро 3, зато што чак и понеки нови модели не испуњавају ову норму.

Američka proizvodnja u maju zabeležila neočekivan pad

Преузмите андроид апликацију.