Почетна > Бизнис
Бизнис

Америчка производња у мају забележила неочекиван пад

Америчка производња је у мају забележила неочекиван пад, закључак је данас објављеног извештаја Института за менаџмент набавки (ИСМ).
Фото: Unsplash/stevenabraham

Индекс менаџера набавке (ПМИ) у производњи је у мају пао са априлских 49,2 поена на 48,7 поена, док су тржишта очекивала супротан тренд, раст на 49,6 поена.

ПМИ у производњи се користи као индикатор економске активности, а пожељан резултат изнад 50 поена би указивао на експанзију, односно раст активности, док резултат испод 50 сугерише контракцију, то јест пад активности.

Регистрован је пад нових поруџбина, залиха и броја заосталих поруџбина, као и успоравање саме производње у Сједињеним Америчким Државама.

Америчка економија је у првом кварталу 2024. порасла за 1,3 одсто међугодишње, наводи се у другој процени америчке Канцеларије за економску анализу (БЕА) од 30. маја.

Организација је првобитно процењивала да је амерички БДП у поменутом периоду порастао за 1,6 одсто међугодишње.

Главни разлог за корекцију наниже је приватна потрошња у САД која је према другој процени порасла за два одсто међугодишње, док је у ранијој прогнози наведен раст за 2,5 одсто, преноси Танјуг.

Tesla opozvala više od 125.000 vozila zbog popravke sistema upozorenja na pojaseve

Преузмите андроид апликацију.