Можда вам се чини да ова намирница не може да пропадне, али није баш тако. Штавише, може бити опасна по здравље.
Спада у ред намирница које се споро кваре и имају прилично дуг рок трајања. Међутим, и ми је често остављамо у остави дуже него што би требало, па је бацимо тек када осетимо непријатан мирис.
Већина људи претпоставља да је довољно само ољуштити кору и уклонити црне тачкице па да кромпир и даље буде добар за јело.
Да баш и није тако, тврде стручњаци, који кажу да постоји један специфичан знак који открива да кромпир није више добар за јело, али и да може бити опасан за здравље.
Према писању „Healthline“ портала, зелена боја на кромпиру јавља се када он почне да производи хлорофил, што је природан процес. Када приметите тај пигмент, то значи да је кромпир почео и да производи соланин, компоненту која штити од штете коју узрокују животиње, инсекти, гљивице и бактерије. Ради се о токсину који се налази у кромпиру, а не само о зеленим тачкама, а ако је реч о већем нивоу, он може бити опасан за људе, пише Ordinacija.hr.
Нивои соланина су највећи у кори кромпира, па ћете љуштењем свакако отклонити део токсина (око 30 одсто), али нећете решити проблем. Стручњаци нису сигурни колико тачно ове компоненте треба да буде у кромпиру па да вама буде лоше, али једна студија је открила да 0,6 милиграма по килограму тежине може довести до болести.
Посебно је важно да такве кромпире држите подаље од деце која имају много нижу телесну масу па могу и јаче да осете последице тровања соланином.
Није важан само рок трајања: Препознајте када је дошло време да зачине баците у смеће
Преузмите андроид апликацију.