Почетна > Бизнис
Бизнис

Фонд ПИО годишње губи 300 милиона евра због плата „на руке”

Јован Тамбурић, председник Удружења синдиката пензионисаних војних лица Србије, истакао је да процена да Фонд ПИО годишње губи више од 300 милиона евра изворних прихода због тога што део послодаваца не уплаћује доприносе на укупну зараду већ на руке, на које не уплаћује доприносе.
Фото: Unsplash/cdubo

На овакав начин се смањује и основица за будућу пензију запослених.

Обезбеђењем да се доприноси плаћају на укупну зараду запослених и постојећом дотацијом за увећање уз пензију могуће је обезбедити да најнижа пензија буде 35 одсто просечне плате или око 30.000 динара и на такав начин повећање просечне пензије.

„Сматрамо да сваки грађанин старији од 65 година без пензије и других прихода има уставно право на неки облик социјалне пензије која треба да буде мања од најниже пензије. Социјалне пензије обезбеђује већина европских држава. Процене су да у Србији постоји од 200.000 до 250.000 старијих грађана без икаквих прихода. Ако би најнижа пензија износила око 150 евра, трошак би био око 350 милиона евра годишње. Овакве пензије би технички могао да исплаћује Фонд ПИО“ предлаже Тамбурић.

Putarima veće plate i pomoć od 50.000 dinara

Преузмите андроид апликацију.