Почетна > Бизнис
Бизнис

Ђедовић: Никад већа улагања у нишку топлану за сигурније снабдевање и чистији ваздух

До почетка наредне грејне сезоне грађани Ниша имаће поузданије грејање и чистији ваздух, јер ће рехабилитацијом тамошње топлане значајно бити смањена емисија штетних гасова, рекла је данас Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић.
Фото: Танјуг/Емилија Јовановић

Она је данас обишла Градску топлану у Нишу, где је у току реализација инвестиције вредне 4,2 милиона евра, а у припреми је нови пројекат који ће омогућити коришћење обновљивих извора енергије за грејање око 30.000 домаћинстава у Нишу, наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

Ђедовић Хандановић је истакла да је у току рехабилитација котларнице ’Криви вир’ и 6,6 километара топловодне мреже у Градској топлани Ниш и додала да ће бити уложено још 8,2 милиона евра у изградњу топлотне пумпе „вода-вода“, снаге 15 МW, која ће користити енергију воде из реке Нишаве.

„На овај начин, енергија из обновљивих извора, из реке Нишаве, користиће за загревање домова, чиме ће се смањити потрошња гаса у котларници ’Криви вир’ за око 50 одсто што значи значајне уштеде за енергенте и мањи утицај на животну средину у Нишу. Више ћемо се ослањати на сопствене ресурсе, уместо на гас који је увозни енергент, што доприноси сигурности снабдевања“, рекла је Ђедовић Хандановић.

Она је позвала грађане Ниша да користе могућности да уз субвенције смање своју потрошњу енергије и унапреде комфор у свом домаћинству.

„За нови јавни позив ове године обезбедили смо 12,5 милиона динара за субвенције у Нишу, а субвенције иду од 50 до 65 одсто, а новина је да ове године имамо и посебан јавни позив за домаћинства енергетски угрожених купаца“, истакла је министарка.

Према њеним речима, за најугроженије грађане субвенције иду и до 90 одсто улагања, а за те намене обезбеђено је чак 37,5 милиона динара.

„Очекујемо да јавни позиви за грађане буду расписани у првој половини јуна“, рекла је она.

Напоменула је да је у претходне три године око 600 домаћинстава у Нишу искористило субвенције које даје држава заједно са локалном самоуправом.

Рехабилитацију Градске топлане у Нишу реализује Министарство рударства и енергетике кроз два пројекта у сарадњи са Европском банком за обнову и развој и Немачком развојном банком.

Begović: Startap kompanije rastu, veliki potencijal ekonomskog razvoja Srbije

Преузмите андроид апликацију.