Многима од нас је чоколада „слаба тачка“ и тешко нам је да је се одрекнемо или макар смањимо њену конзумацију. Уколико је често купујете, онда сте сигурно приметили да је њена цена нешто виша у односу на претходни период. Разлог томе је пораст цене какаа.
Ова кључна сировина за припрему чоколаде достигла је свој историјски максимум и невероватну цену од 10.000 долара по тони, што аутоматски значајно повећава трошкове производње чоколаде. И ова ситуација утиче на комплетно тржиште, свугде у свету је слична ситуација.
Бенефити конзумације чоколаде
Људи воле чоколаду због њеног богатог укуса и способности да изазове осећај среће. Исто тако, њеном конзумацијом можемо побољшати расположење, а многи од нас посежу за њом како би се лакше изборили са стресом и анксиозношћу.
Како су укуси свима нама различити, тако ће свако лако моћи да нађе омиљени укус и оно што одговара његовим преференцијама, што само додатно доприноси великој популарности чоколаде.
Поскупљење какаа
Тренутно се чоколада и њени произвођачи суочавају са великим изазовима одрживости због поменутог пораста цена какаа, који је основна компонента овог производа.
Поскупљење сировог какаа је заправо резултат сложене интеракције глобалних фактора, између осталог то су и климатске промене и велике падавине, што је довело до слабог рода какаа, што је касније проузроковало поремећај на тржиштима широм света. Претпоставља се да ће овај критичан период који је недавно почео, трајати до августа.
Где је проблем?
Ако говоримо о бројкама, између чак 15 и 50 процената жетве ганских стабала је изгубљено због ширења инфекције познатије као вирус оштећених изданака какаа. Он се шири међу стаблима преко инсеката по имену брашнасте бубе. Те брашнасте бубе се хране лишћем, пупољцима и цветовима заражених стабала које касније преносе вирус на здраво дрвеће. Последице тог „преноса“ могу довести до отицања изданака, промене боје листова али и изобличеног раста листова и изданака. Нажалост, више од 250 милиона стабала је већ умрло од ове заразе.
Какао је рањива биљка и угрожена је како климатским променама тако и различитим вирусима и инфекцијама, њен опстанак је неопходан за производњу чоколаде.
Последице и за чоколаду
Произвођачи се суочавају са изазовима одржавања високог стандарда квалитета производа које производе због управо растуће цене какаа. Због тога, неки произвођачи могу одустати од употребе какао бутера у рецептурама, што би значило да ће уместо њега употребљавати јефтине биљне масти попут рафинисаног палминог уља и његових деривата, које су приступачније.
Међутим, они произвођачи којима ово није опција већ желе да одрже квалитет који су створили, имају циљ да очувају аутентичност укуса и квалитет производа, што им је од суштинског значаја.
Хоће ли се чоколада онда одржати?
Главно питање је хоће ли успети ова неодољива посластица да се одржи, док у свему томе произвођачи настоје да прилагоде своје пословање како би осигурали дугорочно снабдевање потрошача.
Произвођачи који одржавају квалитет чоколаде и упркос повећању цене какаа користе онај најквалитетнији осигуравајући аутентичан укус и врхунски квалитет чоколаде. Процес производње задржава богат и аутентичан укус, што их разликује од конкуренције. Међутим, произвођачи који користе замене уводе „новине“. Они прибегавају употреби тих јефтиних биљних уља или других супститута за оригиналне какао састојке, а често и смањују величину производа како би могли да се носе са порастом цене какаа.
Шта су предности, а шта слабости?
Предност је што када произвођач одлучи да остане доследан квалитету, он чува, уједно и задржава оригиналну рецептуру и не користи замене, чиме одржава аутентичан укус и врхунски квалитет производа.
С друге стране, јављају се виши трошкови производње због одржавања високог квалитета производа јер коришћење висококвалитетног какаа резултира већим трошковима производње, што за собом вуче и увећане цене њихових производа у поређењу са конкуренцијом која користи јефтиније варијанте.
Неминовно је да се због повећане цене какаа произвођачи чоколаде суочавају са тешкоћама у одржавању високог квалитета и опстанка производа. Сада је фокус како да произвођачи прилагоде пословање услед промена које су их задесиле. Потрошачи би требало да схвате озбиљност изазова са којима се чоколада и њени произвођали сусрећу. Савет је да и даље бирају производе високог стандарда чак и ако то значи да треба дати који динар више за ово задовољство.
Pet čestih navika koje sprečavaju uspeh: Vreme je da ih promenite kako biste napredovali
Преузмите андроид апликацију.