Зрелост банане може имати различит утицај на организам, зависно од њеног степена сазревања.
Зреле банане, било да су благо зеленкасте или презреле са тамним флекама, имају различите ефекте на организам. Нутрициониста објашњава која је најздравија опција за конзумацију.
Презреле банане са тамним флекама
Што је банана тамнија, односно има више тамних тачкица, то је богатија витаминима Б и Ц, калијумом и антиоксидантима. Ове банане се лакше варе и препуне су антиоксиданата. Потпуно смеђе банане су посебно слатке због високог садржаја шећера, што их чини популарним састојком у припреми колача.
Зелене банане
Зеленкасте и тврђе банане садрже пробиотичке бактерије које су корисне за здравље дебелог црева. Имају мање шећера и више скроба у поређењу са потпуно зрелим бананама. Скроб у овим бананама пружа дужи осећај ситости. Истраживања сугеришу да недовољно зреле банане садрже већину угљених хидрата који се постепено претварају у шећере како банана сазрева. Због тога су бољи избор за особе са повишеним нивоом шећера и дијабетесом.
Жуте банане
Зреле, жуте банане се лакше варе и бољи су избор за особе које пате од опстипације. Све врсте банана су богате калијумом, што је корисно за опште здравље. Међутим, особе са повишеним нивоом шећера у крви и дијабетесом требало би да буду опрезне при конзумацији банана.
Преузмите андроид апликацију.