Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Једите ово поврће што више јер има многе нутритивне предности

Ова намирница своју сезону отвара у касно пролеће и рано лето, када се највише бере. Не само да су зелене и жуте тиквице укусне, приступачне и разноврсне, већ нуде и многе нутритивне предности.
Фото: Pixabay/outsideclick

Сматра се да једна порција сецкане тиквице (једна шоља) има 21 калорију, 1,5 грама протеина, мање од пола грама масти, 3,9 грама угљених хидрата, укључујући 1,24 грама влакана и око 3,1 грама (природног) шећера.

Богате су антиоксидансима за подршку имунолошком здрављу

Тиквице су богате витаминима А и Ц и бројним биљним једињењима, укључујући полифеноле и каротеноиде, групу биљних пигмената. Сви ови микронутријенти су антиоксиданси који помажу телу да смањи упалу и бори се против слободних радикала. Слободни радикали су нестабилни молекули који, када им се дозволи да се акумулирају у великим количинама у телу, могу довести до скоро сваке хроничне болести.

Тиквице садрже важне хранљиве материје за здравље очију

Када је у питању одржавање здравих очију и вида, тиквице такође могу бити корисне. Два каротеноида која се налазе у тиквицама, лутеин и зеаксантин, повезани су са побољшањем здравља очију, као и витамин А.

Тиквице утичу на холестерол и крвни притисак

Такође је познато да тиквице подржавају здравље срца, захваљујући садржају влакана, калијума, магнезијума и витамина К. У тиквицама ћете пронаћи пектин, врсту растворљивих влакана која се везују за холестерол у гастроинтестиналном тракту, избацујући га из организма кроз отпад, уместо да се апсорбује у крв. Унос влакана такође може допринети нормалном нивоу крвног притиска, који је од суштинског значаја за оптимално здравље срца. У међувремену, калијум и магнезијум су електролити који играју виталну улогу у нормалном откуцају срца. И на крају, витамин К је саставни део здравог згрушавања крви, још један важан аспект укупног здравља срца.

Садрже влакна за здраво варење и микробиом црева

Растворљива влакна која се налазе у тиквицама су корисна за здраве цревне бактерије. Висок садржај воде који се налази у тиквицама помоћи ће подржати варење, олакшати апсорпцију хранљивих материја и спречити уобичајене проблеме као што је затвор.

Ovo je najvažnija hrana za razvoj mozga dece

Преузмите андроид апликацију.