Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Прекомерна хидратација може бити веома штетна! Пазите колико воде пијете током дана!

Често ћете чути да је потребно свакодневно конзумирати велике количине воде, али заправо прекомерна хидратација може изазвати симптоме који могу бити прилично штетни за организам.
Фото: Pixabay/ulleo

Пијење веће количине ће генерално довести до чешћих одлазака у тоалет и неће вас само довести у опасност. Проблем настаје када се прекомерни унос воде комбинује са губитком кључних електролита.

Превише воде може довести до стања званог хипонатремија, што је опасан пад нивоа натријума у ​​крви.

Натријум је важан електролит који регулише где се вода дистрибуира по телу и колико се шаље у бешику. Иако је релативно неуобичајено да добијете тровање водом, то се може догодити ако попијете више него што ваше тело може да излучи. Ситуације са хипонатремијом су ретке, али када се догоде, обично су код активних спортиста или особа са одређеним здравственим проблемима. Сценарио опасан по живот се дешава током или након напада екстремног знојења и дехидрације када неко хидрира обичном водом уместо комбинацијом напитака за замену воде и електролита.

Иако је вода најбољи избор већину времена, има користи од конзумирања спортских напитака који садрже електролите као што су натријум и калијум када услови доприносе прекомерном знојењу. Тровање водом и хипонатремија нису питања о којима би већина људи требало да брине када је у питању дневна хидратација.

То је зато што ће вас ваше тело природно подстаћи да успорите или зауставите унос воде, што ће изазвати ове благе нежељене ефекте.

Ваш урин је прилично чист

Боја вашег урина и колико често идете у купатило могу бити добар показатељ вашег статуса хидратације. Боја урина обично варира од светле до скоро провидне због комбинације урохром пигмента и количине воде коју пијете. Ако је ваш урин бистар, то може бити знак да пијете превише воде у кратком временском периоду или да уопште уносите превише течности.

Често мокрење

Ако мокрите чешће него обично, то може значити да пијете превише воде. Конзумација кофеина и алкохола такође може узроковати чешће мокрење. Коскинен наводи да људи у просеку уринирају шест до осам пута дневно, иако је и до 10 пута дневно у границама нормале за оне који пију велике количине воде.

Осећате се надутости или мучнине

Бубрези имају ограничења у количини воде коју могу да излуче одједном, а то је максимално 800 до 1.000 милилитара на сат. Све што прелази ту количину заправо натапа тело. Када тело не може да се ослободи вишка воде, ћелије набубре да би га прихватиле. Као резултат тога, можете се осећати надуто док не успорите унос воде како бисте омогућили бубрезима да надокнаде. Желудац пун воде код многих изазива и благу мучнину.

Имате главобољу

Ниво натријума се благо смањује када тело постане преплављено водом, што доводи до отицања ћелија. Пошто је мозак затворен у лобањи, скоро да нема места за ширење ћелија. Ово ствара притисак, узрокује главобољу, па чак и маглу у мозгу. Не постоје тачни подаци о томе који ниво натријума у ​​крви узрокује ове ране симптоме.

Sve što treba da znate o alkalnoj dijeti

Преузмите андроид апликацију.