Почетна > Културна сцена

Културна сцена Нови Сад

Изложба „Наслеђе и креативност: Еђшег 24 сата“, уторак, 21. мај у Културној станици Еђшег

Изложба радова професора и студената Академија уметности из Кине и Србије, чија основна тема је културна баштина и њена савремена интерпретација, биће приређена 21. маја од 14 часова у Културној станици Еђшег под називом „Наслеђе и креативност“.
Фото: Facebook.com/Edjsegkulturnastanica

Поставка ће трајати само један дан и биће отворена за посете свих 24 сата.

Ова изложба одвија се у заједничкој организацији и под покровитељством Универзитета Унион из Пекинга и Универзитета у Новом Саду, а коорганизатори изложбе су Мрежа културних станица и „Асоцијација за образовну размену Србија – Кина“.

Кинески радови биће подељени у пет основних група: предмети чији дизајн је заснован на савременој интерпретацији традиционалног кинеског заната Јингталиан (ова дисциплина позната је и под називом Цлоисоне и подразумева уметничку декорацију предмета од метала, најчешће племенитих, бојама сачињенима од стаклене пасте); прикази рестаурираних древних костима пронађених у археолошким ископинама; радови засновани на традиционалној пекиншкој техници веза Јингxиу; радови који примењују бојење и штампу кроз примену у традиционалној кинеској техници сечења папира, а биће приказана и нематеријална културна баштина у дигиталној форми.

Радови наших студената, настали у уметничком дијалогу као одговор на радове студената и професора Универзитета Унион из Пекинга биће представљени у формату амбалаже и плаката.

Са три своја рада која представљају савремено виђење наших традиционалних ношњи на изложби учествује и познати уметнички фотограф Павел Сурови.

У интерактивном делу изложбе „Наслеђе и креативност“ посетиоци ће имати прилику да помоћу ВР наочара и ВИВЕ ручке доживе виртуално искуство традиционалног кинеског заната Јингталиан, али и да учестују на радионици кинеског сечења папира (уторак, 21.5. у 15.00 и среда, 22.5. у 11.00).

Више од стотину уметничких радова који ће бити приказани на овој изложби и њихови аутори имају улогу културних амбасадора, повезујући снове младих људи из Кине и Србије, постајући живописан приказ културне и уметничке сарадње и размене између две земље. Ова изложба такође уноси нову виталност и наду у дугорочни развој пријатељства између Кине и Србије.

Sedmi Tradicionalni koncert foklornog ansambla ,,Vila“ 23. maja u Kulturnoj stanici Barka

Преузмите андроид апликацију.