Почетна > Индекс

Актуелно Индекс Нови Сад

Универзитет у Новом Саду међу 5,4 одсто најбољих на свету

Универзитет у Новом Саду позициониран је у првих 5,4 одсто универзитета од укупно 20.966 рангираних универзитета широм света, према најновијој листи Глобал 2000 Центра за светско рангирање универзитета (Center for World University Rankings), а која је званично објављена на сајту ове институције.
свету
Фото: Градске инфо

Наш универзитет је на високом 1.126 месту од укупно 20.966 рангираних светских универзитета. По најновијим подацима, универзитет у Новом Саду спада међу 5,4 посто најбољих светских универзитета.

Када је у питању рангирање истраживања, наш универзитет заузима 1.073 место.

Центар за светско рангирање универзитета приликом рангирања универзитета користи индикаторе груписане у четири области:
  • образовање,
  • могућност запошљавања,
  • академска достигнића наставног особља и
  • број и квалитет објављених научних радова у високо-цитираним и утицајним часописима.

Оно што је додатно јединствено за ову листу је то да је се једнаки значај даје индикаторима који су везани како за наставно особље, тако и за саме студенте.

Универзитет у Београду је најбоље рангиран из наше земље и заузима 376 место. Универзитет у Крагујевцу заузима 1.584 место, а универзитет у Нишу 1.731 место.

Ако посматрамо најбоље Универзитете Европе, наш Универзитет је у овој академској години заузео високо 414 место. На европској листи Универзитет у Београду је заузео 153 место, Универзитет у Крагујевцу 535 место а Универзитет у Нишу 573.

Традиционално, прве три позиције на Глобал 2.000 заузимају амерички универзитети. На првом месту је универзитет Harvard, другом Massachusetts Institute of Technology, а трећем Stanford.

Univerzitet u Novom Sadu bogatiji za 55 doktora nauka

Преузмите андроид апликацију.