Почетна > Свет
Свет

Бајденова администрација ће закључити да Израел није кршио споразум са САД о оружју

У извештају администрације председника САД Џозефа Бајдена, који би ускоро требало да буде објављен, неће бити закључено да је Израел кршио услове за употребу америчког оружја, јавља АП позивајући се на три извора која имају сазнања о томе.
Фото: Танјуг/AP Photo/Evan Vucci

Очекује се да се у извештају Израел оштро критикује, иако неће бити закључено да је кршио услове споразума са САД о оружју, рекао је амерички званичник.

Два америчка званичника и једна особа упозната са меморандумом о националној безбедности, који ће државни секретар Ентони Блинкен поднети Конгресу, говорили су за Асошиејтед прес под условом да остану анонимни зато што извештај још није објављен.

Администрација је под притиском демократа у Конгресу и других пристала да донесе прву јавну пресуду о томе да ли Израел законито користи америчке бомбе и другу безбедносну помоћ у конфликтима са Палестинцима.

Израел добија највише америчке војне помоћи и највећи је амерички безбедносни партнер више од пола века, преноси Глас Америке.

Изралески премијер Бењамин Нетанијаху претходно је рекао да су Израелци спремни да се боре „ноктима“, одбацујући упозорење председника САД да би испоруке оружја могле бити обустављене због планиране операције у Гази.

Zelenski: Znamo za plan ruskih snaga da probiju odbranu Harkovske oblasti

 

Преузмите андроид апликацију.