Тиквице су изузетно флексибилно поврће које се може припремити на 101 начин.
Најчешће их печемо, похујемо и динстамо.
Можемо их користити и као подлогу за пицу, додати их у слатки хлеб или их јести потпуно сирове у салатама.
Ако желите да избегнете да буду љигаве, гњецаве и млохаве, немојте правити ове две највеће грешке.
Кување и печење на ниској температури
Неке намирнице попут чвршћих комада меса или лука воле лагану и спору топлотну обраду. Тиквице су њихова сушта супротност. Биће најукусније ако их изложите краткој топлотној обради на високој температури. Ако се кувају на ниској температури, испустиће воду и постати гњецаве и без укуса. На јакој ватри, пак, добиће лепу карамелизовану површину, док ће унутрашњост остати компактна и „месната“. Немојте се плашити да их ставите на роштиљ – одличан су прилог уз јела од меса и рибе, а од њих можете направити и укусне ражњиће од поврћа.
Дуготрајна топлотна обрада
Нема ништа горе од прекуваног поврћа. Не стављајте тиквице у супе, чорбе и чорбе заједно са месом и кромпиром – уместо тога додајте их непосредно пред крај термичке обраде и тако гарантујте њихову савршену текстуру. Тиквице су једно од оних поврћа које за само неколико минута прелази из недовољно куваног у прекувано. Зато је добро пазити када их кувате или печете на шпорету и у рерни. Нема превише јела која можете направити од прекуваних или прекуваних тиквица – на крају можете изгњецати и направити пире и направити густу супу или сос. Кувари препоручују да увек исечете тиквице на веће комаде како бисте избегли претерану топлотну обраду.
Преузмите андроид апликацију.