Почетна > Живот и стил
Живот и стил

Колико дуго могу да стоје фарбана јаја?

Након Ускрса, неретко се дешава да нам се по фрижидеру вуку остаци након празничне трпезе, па би било добро када би покушали да искористимо те остатке у наредним данима.
Фото: Pixabay/Bru-nO
Како правилно чувати кувана јаја?

Током кувања уклања се заштитни слој који облаже љуску, чиме јаја постају осетљивија на ваздух и штетне микроорганизме. Стога је хлађење куваних јаја изузетно важно кад је у питању спречавање контаминације или кварења.

Њихово чување у фрижидеру помаже успоравање раста бактерија јер потенцијално опасне бактерије расту спорије на температурама испод 4°Ц. Избегавајте дуго држање куваних јаја на собној температури и ставите их у фрижидер након 2 сата од кувања.

Такође их је најбоље чувати у картонској кутији или у херметички затвореној посуди. Држите их на унутрашњој полици, а не у вратима, јер често отварање и затварање фрижидера може узроковати варирање температуре на том месту.

Колико дуго могу издржати тврдо кувана јаја пре него што се покваре?

Ако се правилно чувају, тврдо кувана јаја – огуљена или неогуљена – могу се сигурно држати у фрижидеру отприлике недељу дана. Ако нисте сигурни колико дуго су ваша тврдо кувана јаја била чувана у фрижидеру, прво проверите је ли им се на љусци ствара слузави слој. Ако то приметите, баците јаје.

Боја жуманцета

Многи људи се брину ако је жуманце тврдо куваног јајета зеленкасто-сиве боје. Међутим, то не значи да се јаје покварило. Боја жуманцета варира у зависности од времена и температуре кувања. Када се јаја дуго кувају, жуманце постаје блеђе и на крају поприми зеленкасто-сиву боју.

Ова боја се јавља кад прекувате јаје јер то узрокује реакцију гвожђа из жуманцета са сумпороводоником из беланцета. Иако то може утицати на текстуру и укус у устима, сигурно је за јело.

Izbegavate da jedete hleb? Možda to i nije najpametnije!

Преузмите андроид апликацију.