Почетна > Србија
Србија

Вучевић Алексићу: Нудили сте се 2016. године да будете са нама у коалицији

Мандатар за састав владе и председник Српске напредне странке Милош Вучевић изјавио је данас, после критика посланика Народног покрета Србије Мирослава Алексића на рачун кандидата за министре, да се управо он „нудио“ 2016. године да буде са напредњацима у коалицији.
Фото: Танјуг/Раде Прелић

„Ево (Братислава) Гашића и (Дарка) Глишића. Са њима сте разговарали и сада вам смета што су Милица Ђурђевић Стаменковски или Тања Мацура у влади. Па ви сте у ствари завидни што нисте са нама у овим столицама јер сте то хтели да будете још 2016. године“, рекао је Вучевић, одговарајући Алексићу који је навео да су кандидати за министре бивши посланици који су критиковали владу и да су сада ту због интереса.

Вучевић је рекао да га Алексић није слушао када је јуче говорио о КиМ.

„Јуче сам напоменуо да ми је један посланик говорио да убрзам када сам причао о Косову и Метохији. Ви сте ми рекли да прескочим то, да не говорим и да не читам, да убрзам, да скратим, да се не понавља, да то није важно. Ви лично сте рекли да не говоримо о Косову и Метохији толико и да је то превише“, рекао је Вучевић.

На критике Алексића да је „урушено“ здравство и пољопривреда, Вучевић је позвао шефа посланичке групе НПС да то мало конкретизује, пошто је буџет здравства сада пет милијарди, а био је две милијарде.

„Ваљда су тада изграђени клинички центри, ваљда су тада изграђене, ваљда је тада регистрован овај број домова здравља у оквиру примарне здравствене заштите…Око пољопривреде имате врло јасан показатељ. Буџет 42 милијарде и буџет 118 милијарде. Не треба бити много паметан да се види ситуација“, рекао је он.

На Алексићеве тврдње да је Србија повукла злато из Швајцарске, Вучевић је казао да је 2012. године претходна власт оставила само једну тону злата, а да данас Србија има 40,9 тона злата.

„Што се тиче злата, да вас подсетим и о томе сам разговарао и са гувернерком и са министром Малим. 2012. оставили сте нам једну тону злата. Данас Србије има 40,9 тоне злата. Донели смо српско злато у Србију зато што смо сагледали све геополитичке околности и оно што нам се дешава. И што хоћемо да наше злато буде у нашим трезорима, а не у Швајцарским или било које друге државе. Зато што нећемо да нам се деси да једног дана неко можда процени да треба то да нам заплени, јер нисмо извршили и послушали нечију вољу. Па смо мало размишљали стратешки“, рекао је Вучевић.

Он је навео да Србија има количине злата највише у историји.

Поводом Алексићевих критика на рачун министра финасија, Вучевић је казао да је Синиша Мали одличан министар финансија, додајући да је веома задовољан што је он први потпредседник владе и министар финансија, те да ће бити његова десна рука, поред министарке привреде.

„Синиша Мали је радио преко 20 година у приватном сектору од Америке, Велике Британије, Чешке па и у Србији. Не знам шта је требало да се деси да човек не можда да заради ни динар у 20 година и понављате по ко зна који пут доказану лаж да човек има 28 или колико спомињете станова. У Бугарској је доказано да су фалсификовани потписи, а човек је уредно пријавио један стан“, рекао је Вучевић.

Алексић је рекао да је резултат претходне власти да људи одлазе из Србије, а навео је и да су неки кандидати за министре, као што су Татјана Мацура или Милица Ђурђевић Стаменковски, до пре неколико месеци критиковали владу.

Претходно је шефица посланиче групе СПС Снежана Пауновић најавила да ће та странка подржати избор нове Владе Србије.

Пауновић је казала да у експозеу мандатара за састав Владе Србије Милоша Вучевића нема ничега што би неко могао да критикује, па је критикован он лично.

Како је рекла, према њеном укусу, у Влади је било места за више жена, а да је СПС дао Славицу Ђукић Дејановић за министарку просвете.

Она је навела и да је чула задовољство људи из Министарства унутрашњих послова што се председник СПС Ивица Дачић враћа на чело тог ресора.

“Kao što je kralj Milan Obrenović rekao” Mandatar Vučević: Pozivam vas sve da radimo zajedno i složno u čast i slavu one čiji smo sinov

Преузмите андроид апликацију.