Početna > Putovanja
Putovanja Svet

Toskana: Esencija italijanskog šarma

Oivičena planinskim lancem Apenina sa jedne, te Mediteranom sa druge strane, bogata vinogradima, maslinjacima i umetničkim delima neprocenjive vrednosti, prožeta fotogeničnim selima i očaravajućim gradovima, Toskana se nalazi visoko na listi najinteresantnijih regija ne samo Italije, već i Evrope.
Foto: Unsplash/Rich Martello

Njena prestonica, Firenca, privlači najviše pažnje. Beskrajno je romantična, očaravajuće estetike, a uz to je i mesto na kome možete uživati u gurmanskoj toskanskoj kuhinji. Ovaj kompaktni grad sa blizu 400 hiljada stanovnika, kolevka je italijanske renesanse, gde su svoje zlatne stvaralačke periode živeli Mikelanđelo, Botičeli, Leonardo da Vinči i Rafael.

Foto: Unsplash/Ali Nurendi

Tako je Firenca je dom nekih od najznačajnijih umetničkih dela na svetu, uključujući Mikelanđelovu statuu „David“ i Botičelijevu „Veneru“. U istorijskom centru nalazi se i grandiozne katedrale – poput Santa Maria del Fiore sa kupolom  Brunelleskija, Santa Croce i Santa Maria Novella – raskošne palate i neke od najboljih muzeja u regionu. Kada se iz prošlosti vratimo u sadašnjost, primetićemo i kosmopolitski duh grada, kao i brojna kulturna dešavanja.

Foto: Unsplash/Tolga Kilinc

Interesantne za obići su i gradske tržnice, zanatske radionice i dizajnerske radnje. Omiljena je centralna gradska pijaca iz 19. veka, u srcu kvarta San Lorenzo, izgrađena od gvožđa i stakla, gde se prodaju sveže, lokalne namirnice. Prve komšije – okolni restorani – su verni klijenti pijace, te su ukusni obroci sa kvalitetnim sastojcima zagarantovani. Na spratu tržnice nalazi se i food court, sa raznovrsnom ponudom vina i hrane.

Pored Firence, Sijena je još jedan grad koji treba posetiti zbog prelepe srednjevekovne arhitekture i tradicionalne Palio konjske trke koja se održava dva puta godišnje. Ovde će svi ljubitelji arhitekture ostati bez daha.
Foto: Unsplash/Pedro Lastra

Grad izgleda ni manje ni više nego kao veliki muzej na otvorenom koji slavi gotiku, i oberučke nam pruža svoje duhovne i svetovne spomenike, pružajući posetiocima mnogo toga da se dive. Istorijske četvrti su posebno čudesne budući da su zadržale svoju srednjevekovnu autentičnost.

Unutar svake od njih nalaze se živopisne ulice pune zanatlijskih radnji, slatkog mirisa koji se širi iz poslastičarnica i primamljivih restorana.

Ipak, neosporivo je da u Toskani vredi istražiti i izvan gradova, u potrazi za manje poznatim i skrivenim draguljima. Opcije su raznovrsne. Bilo da planirate vožnju kroz Val d’Orcia, ili višednevnu pešačku avanturu duž puta hodočasnika Via Francigena, teško da će vas Toskana razočarati.

Foto: Unsplash/Daniela Turcanu

Kao kontrast otmenim gradovima u Toskani nalazimo bajkovite gradiće i sela kao što su San Gimignano, Monteriggioni i Montepulciano, koji odišu istorijom i šarmom. Ovi gradovi nude nezaboravno iskustvo šetnje kroz uske kaldrmisane ulice, obilazak lokalnih radnji koji neizežno vodi u razgovor sa starosedeocima i degustacije lokalnih specijaliteta.

Foto: Unsplash/Sporishevich photography

Kada je reč o hrani i vinu, Toskana je raj za gurmane. Poznata po svom tradicionalnom toskanskom jelovniku koji se zasniva na svežim sastojcima poput maslinovog ulja, paradajza, belog luka, testenine i mesa, u Toskani je hrana božanstvena.

Bilo da se radi o poseti lokalnim pijacama i degustaciji svežeg voća, povrća, sireva i mesa, uživanu u obroku u tradicionalnim restoranima pod otvorenim nebom, ili o eksluzivnim restoranima domaće kuhinje, ovde su gastronomska iskustva nezaboravna.

Kako red nalaže, dobra hrana se treba zaliti dobrim vinom, što u Toskani nije problem. Ova regija jedna je od najpoznatijih vinogradarskih područja u Italiji. Proslavila se po svojim čuvenim vinima poput Chianti, Brunello di Montalcino i Vino Nobile di Montepulciano, te nudi nezaboravno iskustvo degustacije vina u prelepim vinarijama koje se protežu duž prepoznatljivih toskanskih brežuljaka.

Foto: Unsplash/Anton Sulsky

Pejzaži Toskane takođe su impresivni a uključuju vinograde, maslinjake, šume i planine. Posebno se ističe Nacionalni park Apenina Tosko-Emilijana, gde je priroda netaknuta a pešačke staze sa prelepim panoramskim pogledom kroz Val d’Orcia brojne.

Autor teksta: N.K.

Preuzmite android aplikaciju.